if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής: Κόντε-Σάντσεθ αδειάζουν ESM-Ρέγκλινγκ

Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρονται, όπως ήταν αναμενόμενο, οι κλυδωνισμοί από την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και την κοινωνική και οικονομική κρίση που προκαλεί απ΄άκρο, σ’ άκρο της Ένωσης. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το “βέτο” που φέρονται να έχουν ασκήσει οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας, απέναντι στις εκπορευόμενες από Βερολίνο και Παρίσι προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Τζουζέπε Κόντε και ο Πέδρο Σάντσεθ απέρριψαν ως απαράδεκτες και απογοητευτικές τις προτάσεις που βρίσκονται στο προσχέδιο για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αντ΄ αυτού ζήτησαν να βρεθεί μία κατάλληλη λύση για την πολύ σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζουν όλες οι χώρες, καθώς οι προτάσεις δεν είναι οι αρμόζουσες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την La Stampa ο Ιταλός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, παγκοσμίως, δεν ζήτησε Coronabonds, αλλά εργαλεία εκτός από τις πιστωτικές γραμμές που επιχείρησε να προωθήσει ο ESM.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Επίσης, όπως αναφέρει η La Stampa, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας ζήτησαν από τη Σύνοδο Κορυφής να ανατεθεί στους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ΕΚΤ, Eurogroup) να ετοιμάσουν νέες προτάσεις μέσα σε δέκα ημέρες.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, ο Τζουζέπε Κόντε μίλησε με σκληρά λόγια και ανέφερε

«Κανείς δεν σκέφτεται να γίνει διαμοιρασμός του δημόσιου χρέους, κάθε χώρα απαντά με τους δικούς της τρόπους, αλλά αυτό που λείπει είναι τα πρωτοποριακά και πραγματικά κατάλληλα οικονομικά εργαλεία για να διεξαχθεί αυτός ο πόλεμος που πρέπει να δώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι για να κερδηθεί το συντομότερο δυνατό».

Για το εάν πρέπει να χρησιμοποιηθούν εργαλεία ανάλογα με εκείνα της κρίσης χρέους ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι

«αυτοί οι μηχανισμοί που έφεραν την τρόικα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Θέλω να το κάνω σαφές, μην μπαίνετε στον κόπο, κρατήστε τα, η Ιταλία δεν τα χρειάζεται».

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί σαφή αιχμή προς τη Γερμανία και τον ESM, καθιστώντας σαφές ότι οι πιστωτικές γραμμές που υποτίθεται ότι έχει εγκαινιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότηας, υπό τον Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν θα ενεργοποιηθούν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version