if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Φωτιά στο προσφυγικό: “Σκληρά σύνορα” λόγω… κορονοϊού και έκτακτες εξουσίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στο υπουργικό συμβούλιο

Δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα στα νησιά, να προκαλέσουν εμπλοκή στις επιχειρήσεις διάσωσης και να ξυπνήσουν επικίνδυνα αντανακλαστικά στις ήδη αποσταθεροποιημένες τοπικές κοινωνίες, έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, εγείροντας το ενδεχόμενο εισδοχής προσφύγων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Το πρόβλημα αν και γνωστό, δεν είχε αναδειχθεί επικοινωνιακά και πολιτικά έως τώρα, καθώς είχε υιοθετηθεί ήπια προσέγγιση ώστε να μην προκληθεί νέος γύρος αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες. Τώρα, όμως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, καταδεικνύουν ότι η στρατηγική αυτή αλλάζει και επιλέγεται η μίξη των δύο θεμάτων, προφανώς στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής “σοκ και δέος” ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις για τη δημιουργία των νέων κέντρων στο εσωτερικό και της ΕΕ για τα κλειστά κέντρα και τα “σκληρά σύνορα”.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

«Στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί».

ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται χρονικά πριν τη συνάντηση με τους αιρετούς άρχοντες των νησιών που δέχονται πίεση για τη δημιουργία νέων δομών, από την οποία έχει εξαιρεθεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα έκανε βήμα ακόμα λέγοντας:

«Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”.

Παρέμβαση για τα επεισόδια

Σε μια προσπάθεια να στιγματίσει τα επεισόδια και να απομονώσει επικίνδυνα στοιχεία, δίνοντας άλλοθι σε κομματικούς, κυρίως, και μετριοπαθείς, να διαφοροποιηθούν από τη σκληρή γραμμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες για αυτά σε “ακραίους”, ταυτίζοντας, ακροδεξιούς, με ακροαριστερούς και εισάγοντας στην εξίσωση και τις “ύποπτες ΜΚΟ”. Παράλληλα, ζήτησε από τους πολίτες να απομονώσουν τα στοιχεία αυτά, που θα μπορούσε εύκολα, σε τόσο τεταμένο κλίμα, να οδηγήσει σε περιστατικά αυτοδικίας.

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα»,

συνέχισε.

“Τέλος, όπως ξέρετε, το απόγευμα θα συναντηθώ με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του», κατέληξε ο πρωθυπουργός

Τι λέει ο κανονισμός

Πρόκειται για τον κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα ή αλλιώς ευρύτερα γνωστό ως «κώδικας συνόρων της περιοχής Σένγκεν».

Ειδικότερα, η παράγραφος 6 που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο έλεγχος των συνόρων δεν γίνεται μόνο προς το συμφέρον των κρατών μελών στα εξωτερικά σύνορα των οποίων ασκείται αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών που έχουν καταργήσει τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «ο έλεγχος θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην πρόληψη κάθε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των διεθνών σχέσεων των κρατών μελών».

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version