Τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι τεχνικές ομάδες για την επαναδιαπραγμάτευση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοινώθηκε από την Άγκυρα που είχε την πρωτοβουλία.
Η ανακοίνωση της επικοινωνίας των δύο υπουργών και της έναρξης των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν είναι δύο τυχαία περιστατικά, αλλά αποτελούν τα πρώτα ορόσημα στον οδικό χάρτη της επαναπροσέγγισης, η οποία ξεκινά με την αποκλιμάκωση της έντασης, πριν επεκταθεί σε διπλωματικό επίπεδο.
Έτσι, ο Χουλουσί Ακάρ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχαν από καιρό συμφωνήσει μέσω διαύλων ότι οι δύο κυβερνήσεις θα απόσχουν από νέες προκλήσεις σε διμερές επίπεδο, προσδιορίζοντας αμφότεροι πως τις αντιλαμβάνονται. Η επικοινωνία αυτή επιβεβαίωσε την επίτευξη συναντίληψης.
Η επαφή των υπουργών Άμυνας, επιβεβαίωσε ότι τηρήθηκαν οι κατ αρχήν δεσμεύσεις για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων από όλες τις πλευρές και ότι πληρούνται πλέον οι προδιαγραφές για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών ομάδων.
Οι υπουργοί Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ συζήτησαν για θέματα Άμυνας, την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκαν θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, η επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα γίνουν στην Ελλάδα, σε ημερομηνία μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες διαρροές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κοινές επιτροπές από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας θα κάνουν αρχικά αποτίμηση των διαδικασιών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα.
Η επικοινωνία έρχεται μεσούσης περιόδου αυξημένης έντασης στις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί ένταση την ημέρα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, με μόνη “παραφωνία” τη διέλευση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο Νότιο Αιγαίο, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία, μέσω του Μνημονίου που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Από ελληνικής πλευράς η κυβέρνηση κράτησε χαμηλούς τόνους στην επέτειο των Ιμίων, καθώς η μόνη εκδήλωση μνήμης ήταν ενός λεπτού σιγή στην ολομέλεια, με ελάχιστους παρόντες, ενώ ελληνικά σκάφη δεν πλησίασαν τις βραχονησίδες για τη ρίψη στεφάνων.