Ως προσπάθεια ελέγχου της δυναμικής στα media και να ετεροκαθορισμού της ατζέντας στη Διάσκεψης του Βερολίνου ερμηνεύεται το μπαράζ τουρκικών παρεμβάσεων την Παρασκευή και το Σάββατο, με δηλώσεις, διαρροές και πρωτοβουλίες, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση και ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί η υπαναχώρηση των παρεμβάσεων τρίτων στην εμφύλια διαμάχη.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται το άρθρο του Ταγίπ Ερντογάν στο Politico και οι δηλώσεις του αργότερα το Σάββατο για τις επιπτώσεις ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης GNA, υπό τον Σάρατζ, στη Λιβύη, οι οποίες στόχο έχουν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του Χαφτάρ και επενδύουν στην εργαλειοποίηση της εγνωσμένης φοβίας της ΕΕ για το προσφυγικό.
“Στην περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νεα προβλήματα και απειλές”,
αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στο άρθρο του στο Politico των, παραμονή της Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερλίνο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί πως στην περίπτωση αυτή νέα κύματα μεταναστών θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να ορθοποδήσουν και πάλι.
Βέβαια, την ίδια στιγμή η πλευρά του στρατάρχη Χαδτάρ προωθεί επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω από τα social media στην οποία καταδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στη διακίνηση τρομοκρατών από τη Συρία, μέσω της Λιβύης προς την Ευρώπη. Το ζήτημα αυτό άλλωστε έχει εγκαίρως αναδείξει το Crisis Monitor, εντοπίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας πίσω από την προαναγγελία για αποστολή στρατευμάτων και ξένων μισθοφόρων στη Λιβύη.
Στο άρθρο που έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας- με τίτλο “Ο δρομος για την ειρήνη στην Λιβύη περνάει από την Τουρκία”- επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα κάνει ένα ιστορικό λάθος αν αφήσει την Λιβύη στα χέρια του Χαφτάρ, που τον αποκαλεί “βαρώνο του πολέμου”. Παράλληλα, επιχειρεί να αναδείξει την ειρηνευτική πτυχή των θέσεων της Τουρκίας για τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις διαρκείς παρεμβάσεις Ελλάδας και Κύπρου στην ΕΕ, για τις εμπρηστικές και προβοκατόρικες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, καταγγέλλει τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Γαλλία για την στάση τους.
Η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλλει εκεχειρία που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση με οικουμενική κυβέρνηση στη βάση της κυβέρνησης Σάρατζ, με την οποίο έχει υπογράψει και μνημόνιο για καθορισμό των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για να επιβάλλει και να νομιμοποιήσει την παρουσία της στο Βερολίνο η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μειονοτικό ζήτημα στη Λιβύη, την οποία προσδιορίζει στο ένα εκατομμύριο.