Ενδείξεις μερικής υπαναχώρησης της Τουρκίας από το σχέδιο άμεσης εμπλοκής στον αναζωπυρωμένο εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη προσέφερε με δηλώσεις του ο Τούρκος αντιπρόεδεος Φουάτ Οκτάι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Anadolu ο κ. Οκτάι, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα στείλει στρατό στη Λιβύη εάν ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ σταματήσει την προέλαση στην Τρίπολη.
«Αφού περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και αυτοί να πουν “εντάξει, σταματάμε την επίθεσή μας”. Τότε γιατί να πάμε εκεί;»
δήλωσε ο Οκτάι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια πρόσκληση, θα έχει αποτρεπτικό ρόλο και οι (δύο) πλευρές (σ.σ. ο στρατός της κυβέρνησης της Τρίπολης και ο στρατός του Χαφτάρ) θα καταλάβουν σωστά αυτό το μήνυμα»,
επισήμανε.
Η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου έρχεται μερικές μόλις ώρες πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο, ενώ συναντά σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με μόνη εξαίρεση τους υπερεθνικιστές.
Παράλληλα, όμως, κινητικότητα παρατηρείται και στο μέτωπο του East Med και του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ, καθώς από τη μία η Ιταλία δεν θα υπογράψει την τελική σύμβαση στην Αθήνα την Πέμπτη, ενώ παράλληλα αναβάλλεται και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο, στις 7 Ιανουαρίου.
Ακόμα και αν πρόκειται για ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, η ανακοίνωση των οποίων τυχαίνει να συμπίπτει χρονικά, πρόκειται για εξελίξεις που διαφοροποιούν τη δυναμική της συγκυρίας και θέτουν την κατάσταση σε νέο βραχυχρόνιο πλαίσιο.
Στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να ανασταλεί η επέλαση του Χαφτάρ., έτσι ώστε στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, να μην υπάρχουν τετελεσμένα ενάντια στην κυβέρνηση της Τρίπολης και κατ’ επέκταση να μην διακυβεύεται η μονομερής ακύρωση του Μνημονίου, δεδομένου ότι δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης.
Με την κίνηση αυτή, πάντως, η Τουρκία επιχειρεί να μεταθέσει την πίεση στον Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του (Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ και Ελλάδα), έτσι ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να δείξει ότι επιδιώκει να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο.
Ο Οκτάι πρόσθεσε ότι εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει την επίθεση, τότε η Τουρκία έχοντας πρόσκληση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας θα στείλει στρατεύματα.
«Η εντολή θα είναι σε ισχύ για έναν χρόνο και όταν παραστεί ανάγκη, στρατεύματα σε κατάλληλο αριθμό θα σταλούν»,
τόνισε ο Οκτάι.
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και το αίτημα για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσει και να ψηφίσει την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπεται από το αίτημα που υπέβαλε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).
Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε δηλώσει ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνάντησε τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν αναφορικά με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.