Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί τξη στρατιοτικοποίηση της διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω ενδιάμεσων και παρένθετων χωρών, έτσι ώστε να δημιουργήσει επαρκές μέτωπο αντίδρασης απέναντι στον σχεδιασμό εκμετάλλευσης, που υλοποιούν οι ΗΠΑ, θέλοντας έτσι να καταστήσουν την προώθηση τους ασύμφορη σε όρους πολιτικού και διεθνούς κεφαλαίου που θα αναγκαστούν να δαπανήσουν, η Ουάσιγκτον δείχνει ολοένα και πιο αποφασισμένη για να επιβάλλει τις ήδη δρομολογημένες αποφάσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ υπέγραψε στη βάση Άντριους, έξω από την Ουάσιγκτον, τον νόμο αμυντικό προϋπολογισμό στον οποίο περιλαμβάνονται οι κυρώσεις CAATSA για την Τουρκία και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Εν συνεχεία και καθοδόν προς τη Φλώριντα, μέσα στο Air Force One υπέγραψε το East Med Act, το οποίο σκιαγραφεί τη νέα ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία τώρα οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν.
Με την κίνηση αυτή παγιοποιείται το ρήγμα στις σχέσεις με την Τουρκία καθώς τίθεται προοδευτικά εκτός προγράμματος F-35 και ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων. Από την άλλη πλευρά, αναβαθμίζεται η θέση Ελλάδας και Κύπρου, καθώς αίρεται το εμπάργκο όπλων προς την Λευκωσία και διαμορφώνεται το έδαφος και για στρατιωτική στήριξη των χωρών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ανατολικού ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ, ο οποίος ξεκινά από το Ισραήλ.
Το αντιτουρκικό κλίμα αναδεικνύεται και από ειδική αναφορά του Κογκρέσου προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο καλεί να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στη βάση του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Αν και ο Τραμπ αναμένεται να αντισταθεί σθεναρά σε αυτές τις πιέσεις, εν τούτοις έχει πλέον σαφώς περιορισμένα περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι αν και πρόεδρος των ΗΠΑ διατύπωσε τις αντιρρήσεις του για το EastMed Act, σε ότι αφορά την χρηματοδότηση, εν τούροις το υπέγραψε και είναι υποχρεωμένος να το εφαρμόσει, ενώ τα κεφάλαια έχουν προβλεφθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό και στο πλαίσιο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η δυναμική που είχε δημιουργηθεί υπέρ της Ελλάδας και Κύπρου στις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή του αμυντικού προϋπολογισμού και του EastMed Act εντείνεται, ενισχύεται και καθίσταται αναπόδραστη, καθώς εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο που βρίσκεται και το Ισραήλ, συνδέοντας έτσι την αντιμετώπισή τους, με αυτή που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, η ένταση της αντιπαράθεσης της Τουρκίας με το Ισραήλ έχει πλέον αντίκτυπο και στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, οι πρόνοιες του EastMed Act στόχο έχουν να καλύψουν τον πόλο αυτό, ώστε να μην επηρεάζονται τα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ από τη στάση παραγόντων που δεν φημίζονται για τη σταθερότητά τους.