Σε εξέλιξη βρίσκεται νέος κύκλος κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά μέσω της στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης, γεγονός που ανεβάζει υπέρμετρα το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, τελικά, και η αποδοχή της στρατιωτικής βοήθειας της Τουρκίας από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ΄καθώς η τελευταία αισθάνεται πλέον την “ανάσα” του στρατηγού Χαφτάρ, από τη στιγμή ξεκίνησε νέα προσπάθεια κατάληψης της Τρίπολης.
Την είδηση μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την «επιτάχυνση» όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Στόχος της Τουρκίας είναι να προλάβει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, να εκμεταλλευτεί τη νωχελική στάση της ΕΕ και την υπογραφή ου East Med Act στις ΗΠΑ, το οποίο κατοχυρώνει τη διαδρομή και την -ακόμα και στρατιωτική- υποστήριξη των χωρών που συμμετέχουν στο project, από τις αμερικανικές δυνάμεις. Το East Med Act περιλαμβάνεται στον αμυντικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Γερουσία και αναμένει τώρα την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ.
Στο πλαίσιο του East Med Act προβλέπεται η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ υποσκέλος του είναι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στην περιοχή, την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στρατιωτικής εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο και την υποχρέωση κατάρτισης (από τις ΗΠΑ) ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο. Τέλος, το Πεντάγωνο αναλαμβάνει τη σύνταξη έκθεσης με τις κακόβουλες ενέργειες στην περιοχή, για τον προσδιορισμό των αποσταθεροποιητικών παιχτών και τη δημιουργία συνολικής στρατηγικής ενίσχυσης της σταθερότητας.