Κίνηση με αυξημένο ειδικό βάρος και προστιθέμενη αξία θεωρείται η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, καθώς και ο επικοινωνιακός χειρισμός από την πλευρά της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος αναπτύσσει εκ νέου έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα, μετά από μια περίοδο χαμηλότερων τόνων, ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική ανάλυση του μνημονίου μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης διαφέρει από εκείνη της τουρκικής πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι η νομική ανάλυση των ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε αφού ελήφθη ολόκληρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θεωρεί πως τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα.
Οι θέσεις των ΗΠΑ ενισχύουν το ελληνικό μέτωπο και δημιουργούν την αίσθηση διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας, ενώ μέχρι πρότινος φαινόταν ότι οι αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν είχαν το πράσινο φως του Λευκού Οίκου, ακόμα και όταν αυτές δεν ευθυγραμμίζονταν με τους σχεδιασμούς του State Department και του Πενταγώνου, όπως συνέβη με την εισβολή στη Συρία.
Ακόμη ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται να τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν την ανατολική Μεσόγειο ως ένα χώρο σταθερότητας και συνεργασίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και το επικοινωνιακό ντεμαράζ του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναδημοσιεύει όσα περισσότερα δημοσιεύματα που μεταδίδουν τις θέσεις του, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
Οι κινήσεις αυτές, μετά την ψήφιση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400. από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, στο πλαίσιο του αμυντικού προϋπολογισμού και της απόφασης για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, δημιουργούν μια νέα δυναμική στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας, ανατρέποντας το κλίμα που επιχειρούσαν να οικοδομήσουν Τραμπ-Ερντογάν στις διμερείς επαφές τους.
Ο Αμερικανός πρέσβης είχε συναντηθεί πριν δύο ημέρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εν συνεχεία με τον Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της επίσκεψής του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου, όταν και θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.