Επιθετικά, με αιχμές και χαρακτηρισμούς κατά των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, απαντά η Άγκυρα στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και στην έγκριση των κυρώσεων για τους S-400 από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η σημερινή επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.
«Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων»,
τόνισε στο twitter ο Αλτούν.
«Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, τονίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».
Χθες, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, μετά την έγκριση των κυρώσεων, είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ότι εφόσον οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας περάσουν και από την Ολομέλεια τότε η Άγκυρα θα απαντήσει με νέες αγορές S-400, ενώ επανέφερε στο τραπέζι σενάρια για αγορά άλλων μαχητικών.