Σε περιβάλλον αυξημένου ρίσκου και μεταβλητότητας είναι αναγκασμένη να πλοηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι ανατροπές στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την απροθυμία των Ευρωπαίων να στηρίξουν ενεργά την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας την ετερόκλητη και δυσλειτουργική προσέγγιση των ΗΠΑ στην περιοχή, που τροφοδοτεί την τουρκική προκλητικότητα και δίνει χώρο στη Ρωσία και τις “αψιμαχίες” στο πλαίσιο ανασύνταξης του επιχειρηματικού χάρτη, αυξάνουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, όταν διακηρυγμένος στόχος και ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί εντός οδικού χάρτη, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα αναθερμάνουν την μεταρρυθμιστική ορμή και θα διατηρήσουν την προσοχή της κοινωνίας εστιασμένη σε περιοχές εκτός… πεδίου εξελίξεων, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση πολιτικού κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται η εισβολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Τράπεζες, της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, οι συλλήψεις για την “Επαναστατική Αυτοάμυνα”, η ένταση στην υπόθεση Novartis και σειρά εξαγγελιών από το οικονομικό επιτελείο.
Παράλληλα, όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να διαχειριστεί σειρά από μέτωπα που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις και μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Τέτοιο είναι το προσφυγικό που υποβαθμίστηκε σε μεταναστευτικό περιορίζοντας την ευρωπαϊκή συμβολή και το οποίο τίθεται τώρα σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία. Επίσης, δεν μπορεί να υποεκτιμηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θράκη, όπου ΗΠΑ, Ρωσία και Τουρκία αναπτύσσουν έντονη και αλληλεπικαλυπτόμενη δραστηριότητα, ενώ η δυνατότητα της Ελλάδας να οριοθετήσει στο σκηνικό και να θέσει εγκαίρως κανόνες προλαμβάνοντας εκτροπές, είναι περιορισμένη.
Έτσι, ενώ η κυβέρνηση προωθεί την εμπέδωση του δόγματος “νόμος και τάξη” στα αστικά κέντρα με επεμβάσεις, εκκαθαρίσεις και ενεργοποίηση της αντιτρομοκρατικής, ταυτόχρονα αδυνατεί έδαφος στα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες όπου επιχειρεί να κατανείμει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποφορτιστούν οι δομές πρώτης υποδοχής.
Αντιστοίχως, ενώ στο τοπίο των μεταρρυθμίσεων-επενδύσεων ξεκίνησε επιθετικά προβάλλοντας το Ελληνικό και τη ΔΕΗ ως “ζεστές” υποθέσεις, εν τέλει όλα δείχνουν ότι αμφότερες καθυστερούν. Οι φήμες για προβλήματα χρηματοδότησης στο Ελληνικό φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, ενώ για την προώθηση της διάσπασης του ΔΕΔΔΗΕ και τις αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το διεθνές ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά, ταχύτερες είναι οι αλλαγές στον χάρτη των media, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναδεικνύεται κυρίαρχος αποκτώντας το σήμα και την ταινιοθήκη του Mega και όπως όλα δείχνουν τη Forthnet/NOVA, ενώ παράλληλα αποδυναμώνονται αντιπολιτευτικά media και άλλοι επιχειρηματίες επανατοποθετύνται πολιτικά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Alpha, που το τμήμα ενημέρωσης ελέγχει ο όμιλος Βαρδινογιάννη και του Open του Ιβάν Σαββίδη.
Το στίγμα της επιτάχυνσης των επενδύσεων αναμένεται να δώσει σήμερα, πάντως, η κυβέρνηση μέσω της υπογραφής μπαράζ συμφωνιών με την Κίνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου Σι Ζινπίνγκ, η οποία τοποθετείται χρονικά πριν από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και μετά τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Ρωσία.
Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από τη δυναμική που δημιουργεί η είσοδος της Σερβίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση της Ρωσίας και η εξαγγελία δημιουργίας ενιαίου οικονομικού χώρου από την Αλβανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, είναι εξελίξεις που σηματοδοτούν καίριες αλλαγές στα Βαλκάνια και υπονομεύουν την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε ρυθμιστικό παράγοντα.
Αντιστοίχως προβληματισμό προκαλεί η στάση Ιταλίας και Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το τοπίο περιπλέκεται έτι περαιτέρω από την απουσία του Ισραήλ, το οποίο βιώνει παρατεταμένη πολιτική κρίση.
Η αναδίπλωση των ΗΠΑ από τη Συρία και η ετερόκλητη και αντιφατική πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια δημιουργούν κενό εξουσίας το οποίο σπεύδουν να καλύψουν Τουρκία και Ρωσία, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται απροετοίμαστη για το νέο τοπίο και αναγκάζεται να παραχωρήσει χώρο τόσο στη Μόσχα όσο και στην Άγκυρα προκειμένου να μη βρεθεί σε περιφερειακή απομόνωση.
Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου η μεταβλητότητα είναι αυξημένη, ενώ την Παρασκευή καταγράφηκε και ραγδαία αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, η οποία ωστόσο αποδίδεται σε επιθετικό κλείσιμο long θέσεων και πωλήσεις από χαρτοφυλάκια για κατοχύρωση κερδών, μετά την αντιστροφή αποδόσεων με την Ιταλία.