Πολιτικό αδιέξοδο έβγαλαν για ακόμη μια φορά οι εκλογές στην Ισπανία, με τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να κερδίζουν, αλλά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε έναν ακόμη γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο ελπίδες για συμβιβασμό.
Ωστόσο, από τις εκλογές ενισχυμένο βγαίνει το ακροδεξιό Vox, καθώς αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.
Εν μέσω κοινωνικών αναταραχών στην Καταλονία, πολιτικής αντιπαράθεσης για τα οστά και τον τάφο του δικτάτορα Φράνκο, αδυναμίας της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να καταλήξουν σε πολιτικό συμβιβασμό και σταθερής οικονομικής ανάκαμψης, οι Ισπανοί προσήλθαν στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας το κατακερματισμένο τοπίο που έχει δημιουργηθεί.
Οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγούνται με ποσοστό 29%, τους ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με ποσοστό γύρω στο 20%, που ενισχύεται, το Vox με ποσοστό γύρω στο 14%, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 5,5%, ενώ οι Unidas Podemos 10%.
Το PSOE φαίνεται να συγκεντρώνει 114-119 έδρες, λιγότερες από τις 123 που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κι απέχοντας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox εξασφαλίζει 56-59 έδρες, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.
Οι Unidas Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου και οι Ciudadanos 14-15 έδρες, με μεγάλη πτώση από τις 57 των εκλογών του Απριλίου.
Οι Ισπανοί ψήφισαν σήμερα στις τέταρτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές σε διάστημα 4 ετών κι ενώ το κλίμα είναι βαρύ στη χώρα από την καταλανική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς, με την εκλογική αναμέτρηση να μην δείχνει ότι θα βάλει τέλος στην πολιτική αστάθεια.