Το βράδυ της Τετάρτης, μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία και ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν ήδη κυκλώσει το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καταδίκασε δημοσίως τις τουρκικές ενέργειες, ακολουθώντας όμως τις ανακοινώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, διαμορφώνοντας έτσι ένα προφίλ νωχελικών και άνευρων παρεμβάσεων που δίνουν στην Άγκυρα περισσότερο χρόνο, άρα και χώρο για την εφαρμογή των σχεδιασμών της.
Βέβαια, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η στρατηγική της προσεκτικής αντίδρασης και της λελογισμένης κλιμάκωσης, στόχο έχει να επιδείξει σταθερότητα και να αναγκάσει την ΕΕ να ηγηθεί του μετώπου.
Μιλώντας σε εκπομπή στην ΕΡΤ1 ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, «όπως κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εκτίμησε ότι η Τουρκία με αυτή της την επιχείρηση ανοίγει ένα μέτωπο το οποίο δεν την ωφελεί. «Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι» ανέφερε ο κ. Δένδιας εξηγώντας ότι
«η Τουρκία διαβάζει τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «παράνομη» επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής. «Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Αρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια» πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.
Ως προς τις ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν είχε ξαναϋπάρξει καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας και για την Κύπρο και για τις επιλογές της στην ευρύτερη περιοχή, αναφερόμενος στην επίσκεψη Πομπέο.
Σχολίασε επίσης ότι ο κ. Πομπέο ενώ ήρθε στην Αθήνα και έμεινε τρεις μέρες, στη συνέχεια δεν πήγε στην Τουρκία.
«Επιδιώκουμε να απομονωθεί η Τουρκία με την τακτική που ακολουθεί», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Είναι ανόητες ενέργειες και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η τοποθέτηση της τουρκικής εισβολής μόνο ως προς τον ανθρωπιστικό άξονα και η ανάδειξή της ως λάθος και όχι με υψηλότερους τόνους, που θα σηματοδοτούσε η επιλογή διαφορετικών εκφράσεων, δείχνει ότι η διμερής επικοινωνία εξαρτάται από τους τόνους που διατηρεί η Αθήνα και όχι από τα όρια που υπερβαίνει η Τουρκία, γεγονός που αυτομάτως αφαιρεί το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα από την Ελλάδα.
Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, επεξηγώντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι στόχος της τουρκικής προκλητικότητας είναι να εξαναγκάσει την Αθήνα να υπεραντιδράσει και έτσι να απομονώσει το θέμα σε αυστηρά διμερές, εξωθώντας από τις συζητήσεις την ΕΕ.