Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιόρτασε την 70ή επέτειο από την ίδρυσή της την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν ήταν πάντα τόσο δυνατή, εξωστρεφής και με τέτοιο εμπορικό ισοζύγιο και συναλλαγματικά διαθέσιμα. Το “κινεζικό θαύμα”, όπως αποκαλείται, ξεκίνησε από τα μέσα της 10ετίας του 1990.
Επί τη ευκαιρία όμως, ας δούμε την εξέλιξη της Κίνας μέσα από το εμπορικό της ισοζύγιο τις τελευταίες 10ετίες. Τα πρώτα χρόνια ως Λαϊκή Δημοκρατία ήταν μάλλον δύσκολα για την Κίνα. Η χώρα διατηρούσε συναλλαγές μόνο με άλλες χώρες του τότε κομμουνιστικού μπλοκ, κατάσταση η οποία εμφανίζεται στα στοιχεία εξαγωγών και εισαγωγών.
Αυτά τα χρόνια ο Μάο Τσετούνγκ επιχείρησε το “Μεγάλο άλμα προς τα εμπρός”, μια οικονομική πολιτική που τελικά οδήγησε στον μεγάλο λιμό που σκότωσε μεταξύ 15 και 36 εκατομμύρια ανθρώπους την περίοδο από το 1958 έως και το 1961. Μόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα ψήγματα του «κινεζικού οικονομικού θαύματος».
Μετά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Deng Xiaoping, η κινεζική οικονομία έγινε πιο φιλελεύθερη και άρχισε να ανοίγεται στον κόσμο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αξία των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών άρχισε να αυξάνεται φτάνοντας τα 53,3 δισεκατομμύρια και τα 62,1 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα το 1990, περίπου 20 φορές περισσότερο από ό, τι το 1960.
Η παγκόσμια επέκταση του εμπορίου της Κίνας επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο στις αρχές του 21ου αιώνα. Η αξία των κινεζικών εισαγωγών και εξαγωγών αυξήθηκε 40 φορές μεταξύ 1990 και 2018. Σήμερα, η Κίνα είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος σε περισσότερες από εξήντα χώρες, περίπου το ένα τρίτο των οποίων βρίσκονται στην Αφρική.