• Τελευταία
  • Trending
  • All
Μητσοτάκης, Αναστασιάδης

Ο Μητσοτάκης βάζει “μέγγενη” στον Ερντογάν

10 Σεπτεμβρίου 2019

Νέες πιέσεις στο ευρώ… Φοβούνται οι αγορές

11 Μαρτίου 2026

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

11 Μαρτίου 2026

Η IEA αποδεσμεύει 400 εκατ. βαρέλια – Οι αγορές δεν πείθονται

11 Μαρτίου 2026

ΑΑΔΕ: Εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων 9 εκατ. ευρώ

11 Μαρτίου 2026

Henkel: Πωλήσεις 20,5 δισ. το 2025 – Ανάπτυξη έως 3% το 2026

11 Μαρτίου 2026
Κομισιόν

Συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 16/3 για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Νότια Γειτονία

11 Μαρτίου 2026
φωτ.: Marine Traffic

Τρία πλοία χτυπήθηκαν στο Ορμούζ – Το ένα του Παππά

11 Μαρτίου 2026

Έκτακτα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας – Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα

11 Μαρτίου 2026

Αλεξανδρούπολη: Ενεργειακός και αμυντικός κόμβος

11 Μαρτίου 2026

ΚΕΠΑ: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δήμο Ελευσίνας

11 Μαρτίου 2026

Ρωσία: Η Rosatom απομακρύνει επιπλέον προσωπικό από το Ιράν

11 Μαρτίου 2026

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ο Μανώλης Μαραγκουδάκης ολοκληρώνει την 30ετή πορεία του

11 Μαρτίου 2026

Force majeure από Shell και TotalEnergies σε φορτία LNG από το Κατάρ

11 Μαρτίου 2026
Austriacard

AUSTRIACARD: Σύμβαση €1,5 εκατ. για παραγωγή καρτών ευφυούς ταχογράφου στην Ελλάδα

11 Μαρτίου 2026

Ο ιδρυτής της Zara, Amancio Ortega, λαμβάνει μέρισμα-ρεκόρ 3,2 δισ.

11 Μαρτίου 2026

Οι αεροπορικές ανεβάζουν τα εισητήρια, κλείνουν θέσεις και αλλάζουν δρομολόγια

11 Μαρτίου 2026

MoU ΑΒΑΞ – ΣΤΑΝΤΑ για ανάπτυξη πύργου κατοικιών στα Κεραμεία Αλλατίνη

11 Μαρτίου 2026

Η Intracom Defence προμηθευτής επικοινωνιών για το Πολεμικό Ναυτικό – Ποιά άλλα συστήματα έχει δώσει

11 Μαρτίου 2026

IEA: Σχέδιο για τη μεγαλύτερη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

11 Μαρτίου 2026

Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς: Γεύμα Ιστορίας και Στρατηγικής για τις προκλήσεις της νέας εποχής

11 Μαρτίου 2026

Puratos: Εξαγορά της Dawn Foods

11 Μαρτίου 2026

Hellenic Cables: Μακροχρόνια συμφωνία με την Alliander για καλώδια δικτύου

11 Μαρτίου 2026
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Τετάρτη, 11 Μαρτίου, 2026
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αναδυόμενες Κρίσεις Ελληνοτουρκικά

Ο Μητσοτάκης βάζει “μέγγενη” στον Ερντογάν

Βάση για το Κυπριακό το Κραν Μοντάνα, μείζον θέμα η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Strategical Analysis DptΑπόStrategical Analysis Dpt
10 Σεπτεμβρίου 2019
Στις The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό
Χρόνος ανάγνωσης1 min read
22 1
0
62
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Απαντήσεις στις δηλώσεις και της προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επιχείρησε να δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τους βασικούς άξονες της πολιτικής στο Κυπριακό και το Αιγαίο, αποφεύγοντας συγκεκριμένες αναφορές αλλά επιμένοντας στο πλαίσιο και τα προαπαιτούμενα.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο ηγετών και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η στάση της Τουρκίας αναγνωρίζεται ως προβληματική και όχι εποικοδομητική, με τον Νίκο Αναστασιάδη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου χθες, θέλοντας έτσι να πιάσει το νήμα από το τέλος και να αναδείξει τα πλέον πρόσφατα ως απόδειξη της απρόσφορης τακτικής της Τουρκίας.

Σχετικάθέματα

Νέες πιέσεις στο ευρώ… Φοβούνται οι αγορές

11 Μαρτίου 2026

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

11 Μαρτίου 2026

Η IEA αποδεσμεύει 400 εκατ. βαρέλια – Οι αγορές δεν πείθονται

11 Μαρτίου 2026

Αν και τα media προτάσσουν τη συμφωνία για κοινούς χειρισμούς, αυτό δεν είναι νέο, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική των δύο κυβερνήσεων, την οποία επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Ιδιαίτερη σημειολογική και πολιτική αξία έχει όμως η δημόσια διαπίστωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η επίσκεψη έχει “βαρύ συμβολισμό”, τον οποία εστιάζει στη συνέχεια στην ιεράρχηση της επίσκεψης ως την πρώτη ξένου ηγέτη, αλλά η οποία τοποθετείται εκ των πραγμάτων στο ευρύτερο χρονικά προσδιοριζόμενο γεωπολιτικό πλαίσιο της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων κυκλικά και πολλές φορές παράλληλα προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διαπίστωση για συντονισμό ενεργειών θα μπορούσε να αποτελεί μήνυμα για την επικείμενη ανάληψη δράσης από την πλευρά της Αθήνας και της Λευκωσίας κατά της Άγκυρας, το οποίο συνεπάγεται ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των κυρώσεων που έχουν προταθεί από την Κομισιόν.

Οι δύο ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τα μηνύμαυτα που έστειλαν πάντως από την Αθήνα οι δύο ηγέτες δεν φάνηκε να αρέσουν στην Άγκυρα, καθώς η προκλητική και παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο εντάθηκε. Οι κινήσεις τις Τουρκίας τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον ΟΗΕ αναμένεται να σκιαγραφήσουν τις διαθέσεις της Άγκυρας να αποδεχθεί ή να δυναμιτίσει την προοπτική και τον διάλογο.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι

«ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για το σκοπό αυτό, είναι απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

Με τη δήλωση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερνρτογάν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον αναγνωριστούν ως βάση τα συμπεράσματα του Κραν Μοντάνα, που προσδιορίζουν το Κυπριακό ως θέμα κατοχής και εγγυήσεων. Η Άγκυρα έχει, μέχρι στιγμής, επενδύσει πολλά στην ανατροπή του Κραν Μοντάνα, ενώ παράλληλα επιχειρεί να προτάξει τα ενεργειακά και να αλλάξει τη στάθμιση των παραγόντων από ισότιμη πληθυσμιακή σε ίση κοινοτική, μέσα από τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Ελλάδα, η οποία, είπε ανέφερε, παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι

«θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που, δυστυχώς, αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία».

Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον.

«Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό»

κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Σχετικά

Tags: γεωοικονομίαγεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκοΓεωτρήσεις στην ΚύπροΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος Αναστασιάδης
Share25Tweet16Share4Send

Get real time update about this post categories directly on your device, subscribe now.

Απεγγραφή από τις ειδοποιήσεις
Strategical Analysis Dpt

Strategical Analysis Dpt

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Νέες πιέσεις στο ευρώ… Φοβούνται οι αγορές

11 Μαρτίου 2026
On the Radar

Νέο ράλι στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

11 Μαρτίου 2026
The Wire

Η IEA αποδεσμεύει 400 εκατ. βαρέλια – Οι αγορές δεν πείθονται

11 Μαρτίου 2026
Επόμενο άρθρο

Έκλεισε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αναμονή για Τραμπ

σεισμός

Σεισμός κούνησε την Αθήνα (upd)

Μετάφραση

Διαφήμιση

Διαφήμιση

MostPopular

  • φωτ.: Marine Traffic

    Τρία πλοία χτυπήθηκαν στο Ορμούζ – Το ένα του Παππά

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Επιπτώσεις σε Helleniq Energy και Motor Oil… Αν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει μέτρα για τα καύσιμα

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Ανεβάζει τον πήχη η Βρεττού – Τα KPI’s που πούλησε στους αναλυτές

    119 shares
    Share 48 Tweet 30
  • Η ΕΚΤ με το δάκτυλο στη σκανδάλη – Οι αγορές τιμολογούν αύξηση επιτοκίων

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Ανοδικό ξέσπασμα στις αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο

    61 shares
    Share 24 Tweet 15

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέες πιέσεις στο ευρώ… Φοβούνται οι αγορές
  • Νέο ράλι στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη
  • Η IEA αποδεσμεύει 400 εκατ. βαρέλια – Οι αγορές δεν πείθονται
  • ΑΑΔΕ: Εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων 9 εκατ. ευρώ
  • Henkel: Πωλήσεις 20,5 δισ. το 2025 – Ανάπτυξη έως 3% το 2026

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr