Τριγμούς προκαλούν ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς από τις πρωτοβουλίες, το κλίμα και τις αποφάσεις, φαίνεται ότι επιχειρείται η δημιουργία ενός υβριδικού κόμματος το οποίο θα στηρίζεται, σε πρώτη φάση, στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προωθεί πρόσωπα και πολιτικές της Κεντροαριστεράς και δη της Σοσιαλδημορατίας.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να υπαναχώρησε, τελικά, στο θέμα εκλογής προέδρου από τη βάση, εν τούτοις πέρασε την διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής με στελέχη που δεν έχουν εκλεγεί, αλλάζοντας έτσι το DNA και διαφοροποιώντας τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας:
«Σε ό, τι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους».
Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα σενάρια για απευθείας εκλογή προέδρου, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση αυτή «αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο», αν και ξεκίνησε από το προεδρικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής tit-for-tat, η οποία διαμορφώθηκε για την προώθηση των άλλων θέσεων. Ως εκ τούτου, η στάση που υιοθέτησε τελικά απέναντι στα σενάρια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί ένδειξη υπαναχώρησης έναντι των κομματικών οργάνων, αλλά ως υπονομευτική καθώς στην ουσία προώθησε την άνευ διαδικασίας διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής με στελέχη που δεν έχουν εκλεγεί και προέρχονται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της εισήγησής του περιέγραψε έξι βήματα, τα οποία στοχεύουν στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ταυτίζεται με τη διεύρυνση της απήχησής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.
Τα έξι βήματα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα παρακάτω:
- Η δημιουργία Ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων στην Κεντρική Επιτροπή.
- Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)
- Η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
- Η έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας από 1η Οκτωβρίου.
- Οι ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
- Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.
Αντιδράσεις υπάρχουν βέβαια για όλα, σχεδόν, τα σημεία, καθώς δίδεται η αίσθηση βίαιου και άνωθεν επιβεβλημένου μετασχηματισμού του κόμματος και ανανέωσης χωρίς “νέα υλικά”. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, φαίνεται ότι εστιάζει στην πολυεπίπεδη ανοιχτή διαδικασία ανανέωσης του κόμματος, καθώς αφενός προωθεί στελέχη που θα αλλάξουν τη μορφολογία του κόμματος και θα αναδιατάξουν τις ισορροπίες, ενώ παράλληλα επιχειρεί άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, εκτός κινημάτων και οργανωμένων δομών. Τέλος, θα επιχειρήσει την ανασύσταση της νεολαίας του κόμματος η οποία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη μετά το δημοψήφισμα του 2015.
Έτσι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημιουργήσει δυναμική όσμωσης της κοινωνίας με το κόμμα, η οποία θα εξαναγκάσει την αλλαγή του DNA, με στόχο την επικράτηση της “Προοδευτικής Συμμαχίας” έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να επανατοποθέτησει το κόμμα πολιτικά πιο κοντά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.
Η προοπτική αυτή βέβαια συναντά αντιστάσεις τόσο από την κουμουνιστική όσο και από την ευρωκουμουνιστική τάση, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποξένωση από δομικά στοιχεία όπως ο κοινωνικός ακτιβισμός και ο πολιτικός ριζοσπαστισμός,