Προβλήματα, επιπλοκές και ένα νέα status quo στην αγορά πετρελαίου γεννά η συμφωνία του Βλάντιμιρ ΠΟύτιν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την παράταση της μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου, που επιτεύχθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Ιαπωνία.
Αν και τα media εστιάζουν στην ίδια τη συμφωνία, στην πραγματικότητα η είδηση έγκειται στον τρόπο που αυτή επιτεύχθηκε, καθώς πιστοποιεί πέραν πάσης αμφιβολίας την υποβάθμιση του ΟΠΕΚ ως σχήμα, ή ακόμα και την υποταγή του στις ρωσικές βουλές, τάση που αναγνωρίζει και το Bloomberg, αποδίδοντας μάλιστα μακροχρόνιο σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση στον Ρώσο πρόεδρο.
Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ λαμβάνονταν πάντα στη Βιένη, μετά από διαβουλεύσεις των υπουργών πετρελαίου των χωρών-μελών του οργανισμού, σε μια διαδικασία που προσδιόριζε την ισορροπία δυνάμεων μέσα στον Οργανισμό. Η συμφωνία Πούτιν-Σαλμάν, αντιπροσωπεύει μια νέα διαδικασία, η οποία ξεκίνησε όταν το 2017 ο ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να μην χάσει μερίδιο αγοράς, αλλά να διευρύνει την επιρροή του, συνεργάστηκε με μια ομάδα χωρών παραγωγών-μη μελών, μεταξύ των οποίων και τη Ρωσία, η οποία είναι ο παγκόσμιος leader στην παραγωγή πετρελαίου, με ένα σχήμα που είθισται να αποκαλείται ΟΠΕΚ+.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Πούτιν συνεννοείται με τον Μπιν Σαλμάν, ήτοι η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία, υποβαθμίζοντας τον ΟΠΕΚ και καθιστώντας τις διαβουλεύσεις της Βιέννης συμπληρωματικές, δηλαδή από τον ΟΠΕΚ+, στο +ΟΠΕΚ.
Ευνοημένες από τη συμφωνία είναι και οι ΗΠΑ, οι οποίες αν και δεν συμμετέχουν σε τέτοιες δομές, έχουν περιορίσει την εξάρτηση τους από τον ΟΠΕΚ, παράγουν και εξάγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο, προϊόντα αρκετά με αρκετά υψηλό κόστος εξόρυξης, η βιωσιμότητα των οποία απαντάται με τιμές πάνω από τα 70 δολάρια.
Η συμφωνία των δύο χωρών, προβλέπει την παράταση κατά έξι έως εννέα μήνες της μειωμένης πετρελαϊκής παραγωγής, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ.
Άλλωστε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σύνοδος του ΟΠΕΚ, στην οποία θα συμμετάσχει και η Μόσχα, με στόχο την επισφράγιση της σχετικής συμφωνίας.
«Θα στηρίξουμε την παράταση, τόσο η Ρωσία όσο και η Σουηδική Αραβία. Αναφορικά με τη διάρκεια της παράτασης ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει αν θα είναι έξι ή εννέα μήνες. Ίσως να είναι εννέα μήνες»
δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Η υφιστάμενη συμφωνία, που προβλέπει τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, λήγει στις 30 Ιουνίου και ως εκ τούτου επεκτείνεται έως τον Μάρτιο του 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έκτακτα μέτρα του ΟΠΕΚ ελήφθησαν με στόχο την τόνωση της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση των εσόδων των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.