if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Αυτό είναι το σχέδιο Τουσκ για τις θέσεις στην Ευρώπη

Συνολικό σχέδιο για την κατανομή των θέσεων στα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστο με τρόπο που διασφαλίζονται οι ισορροπίες μεταξύ κρατών και πολιτικών ομάδων προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στη σημερινή, καταλυτική Σύνοδο Κορυφής, σε μια προσπάθεια να θέσει τους ηγέτες των 28 σε τροχιά λύσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί ο Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θα διαδεχθεί, στην προεδρία της Κομισιόν, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Φρανς Τίμμερμανς, ενώ η Μαργκρέτ Βεστάγκερ΄, της Ευρωομάδας των Φιλελευθέρων του Εμμάνουελ Μακρόν, θα πάρει τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι συντηρητικοί θα καταλάβουν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.

Το σχέδιο αφήνει κενή, απ’ όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ, καθώς ο Μάριο Ντράγκι αποχωρεί τον Οκτώβριο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σε ένα τέτοιο σχέδιο, κάθε ένσταση και αλλαγή συμπαρασύρει παραπάνω από ένα άτομα, ενώ πολλές φορές οδηγεί σε κατάρρευση το ολόκληρο το πλαίσιο.

Η πρόταση Τουσκ, πάντως, είναι συνεκτική, λαμβάνει υπόψη την διαδικασία Spitzenkandidat και αντικατοπτρίζει τις ισορροπίες χωρών και πολιτικών κομμάτων, όπως αυτές προκύπτουν πληθυσμιακά και από τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά ακόμα ονόματα, που μπορούν από σπόντα ή και μεθοδευμένα να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Μέχρι στιγμής, το σχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ απορρίπτουν Ουγγαρία και Πολωνία, καθώς δεν συμφωνούν με τον Φρανς Τίμμερμανς, ενστάσεις, που μέχρι στιγμής, δεν φαίνονται ικανές να μπορούν να ανατρέψουν το υπό διαμόρφωση status quo. Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η Ιταλία, που σύμφωνα με τη La Stampa προωθεί τον Μάριο Ντράγκι.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συναίνεση για την επιλογή υποψηφίου που θα προταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο ως επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, δεδομένου ότι απαιτείται συνολική συμφωνία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version