Σε οργασμό διεθνών επαφών και διεργασιών βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας ιδιαίτερη κινητικότητα που δεν εύκολα αντιληπτή αλλά μέρος του προεκλογικού σκακιού που παίζουν προκειμένου να παράσχουν τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις γα τη συνέχεια του κράτους και να διαμορφώσουν τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας με το διεθνή παράγοντα.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Η ατζέντα των διμερών επαφών ήταν, σύμφωνα με της δηλώσεις που ακολούθησαν, ευρεία, ωστόσο πολλά χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες για τα ειδικά αντικείμενα ελάχιστες.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τις επαφές του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψης και τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε στην Αθήνα τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
Με δεδομένη την ατζέντα ελληνοτουρκικών, ενεργειακών και της ευρωατλαντικής πορείας των Βαλκανίων που συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον, τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνέχιση και εμβάθυνση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, η συνάντηση Κατρούγκαλου-Λαβρόφ δεν μπορεί παρά να εστιάστηκε σε αντίστοιχα αντικείμενα.
Υπό το πρίσμα της επικείμενης -ενδεχόμενης-πολιτικής αλλαγής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαμορφώνουν πλαίσιο σταθερότητας αλλά κι διεθνών συμμαχιών που θα τους επιτρέψουν την πρόσβαση σε πληροφορίες και την άσκηση πολιτικής απ’ όλα τα πιθανά πόστα και με συγκεκριμένη στόχευση. Όπερ σημαίνει ότι διαμορφώνονται παράλληλες πολιτικές και διπλωματικές ατζέντες.
Τούτων δοθέντων δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος ρωτήθηκε από Ρώσους δημοσιογράφους για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τις συνεργασίες με Κίνα και Ρωσία και τον αντίκτυπο στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO. Επίσης, όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ συζητήθηκαν τρόποι και πρωτοβουλίες εμβάθυνσης και εξειδίκευσης του Κοινού Σχεδίου Δράσης.