• Τελευταία
  • Trending
  • All

Η Ιταλία δυναμιτίζει τον East Med, το παρασκήνιο

9 Μαΐου 2019
Weather Alert

Δελτίο Καιρού: Βροχές και χιόνια στα Νότια

17 Ιανουαρίου 2021

Propeller Club Πειραιά: Επετειακό λεύκωμα AMVER Αwards 2020

17 Ιανουαρίου 2021
Χάρτης 1. Θέση βαρομετρικού χαμηλού και υετός (βροχή/χιόνι) το πρωί της Δευτέρας 18/1

Τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» – Χιόνια και ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια

17 Ιανουαρίου 2021

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τη Δευτέρα στην Τουρκία

17 Ιανουαρίου 2021

Η Μπεκατώρου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

17 Ιανουαρίου 2021
Τάνκερ διασχίζει την Αρκτική

Copernicus: Ανοιχτό το Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα στην Αρκτική τον Ιανουάριο

17 Ιανουαρίου 2021
Πίνακας ελάχιστων Θερμοκρασιών Meteo

Ο Λέανδρος ρίχνει το θερμόμετρο στους -18 βαθμούς

17 Ιανουαρίου 2021
Terrorism Alert Desk

Απειλή για βόμβα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

16 Ιανουαρίου 2021
Ο Νίκος Δένδιας

Ρουκέτα; Δένδια στις διερευνητικές με Τουρκία

16 Ιανουαρίου 2021
Η Σοφία Μπεκατώρου

Εισαγγελέας για τις καταγγελίες Μπεκατώρου

16 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Ανοίγει το λιανεμπόριο με θνητότητα 3,7%

16 Ιανουαρίου 2021

Facebook και Instagram “ανέστησαν” τους λογαριασμούς τους Τραμπ

16 Ιανουαρίου 2021

Meteo: Χιονοπτώσεις και παγετός από τον «Λέανδρο»

16 Ιανουαρίου 2021

Meteo: Που χτυπάει τώρα ο «Λέανδρος»

16 Ιανουαρίου 2021
Ο Αρμίν Λασέτ και η Άγκελα Μέρκελ

Αυτός είναι ο διάδοχος της Μέρκελ: Έχει το προσωνύμιο ο Τούρκος Αρμίν

16 Ιανουαρίου 2021

Ερευνάται εμπλοκή αστυνομικού στην υπόθεση ξυλοδαρμού του σταθμάρχη

16 Ιανουαρίου 2021
Breaking News

Δύο ανήλικους Έλληνες προσήγαγε η ΕΛ.ΑΣ για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη

15 Ιανουαρίου 2021
Ο Εμάνουελ Μαρόν συζητάει με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ανταλλαγή επιστολών Μακρόν – Ερντογάν: Συμφώνησαν να συναντηθούν

15 Ιανουαρίου 2021
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν

Ναι Μητσοτάκη σε συνάντηση με Ερντογάν

15 Ιανουαρίου 2021
Pfizer vaccine, εμβόλιο pfizer

Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις: Κλείνει το παράθυρο συλλογικής ανοσίας

15 Ιανουαρίου 2021
Ο Νίκος Χαρδαλιάς

Αυστηρό lockdown στις Αχαρνές!

15 Ιανουαρίου 2021

Η Eurolife FFH συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της στην εκπαίδευση

15 Ιανουαρίου 2021
  • Παγκόσμιος Διπλωματικός Χάρτης
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
  • Είσοδος
Crisismonitor.gr
  • Crisis Zone
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
ΑρχικήOn the Radar

Η Ιταλία δυναμιτίζει τον East Med, το παρασκήνιο

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
9 Μαΐου 2019
ΣτιςOn the Radar, The Wire, Επιχειρήσεις
Reading Time: 1min read
732
0
203
SHARES
535
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την απόφασή της ιταλικής κυβέρνησης να μη στηρίξει το project του East Med, υπαναχωρώντας από τις έως τώρα συμφωνίες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζιουζέπε Κόντι, με ρητορική που δείχνει να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά σε μια περίοδο που δίνει την αίσθηση ότι αυτές ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πακέτο, με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η Ρώμη δεν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς δεν θεωρεί ότι έχει σημαντικά οφέλη.

Σχετικάθέματα

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τη Δευτέρα στην Τουρκία

17 Ιανουαρίου 2021
Ο Νίκος Δένδιας

Ρουκέτα; Δένδια στις διερευνητικές με Τουρκία

16 Ιανουαρίου 2021
Ο Εμάνουελ Μαρόν συζητάει με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ανταλλαγή επιστολών Μακρόν – Ερντογάν: Συμφώνησαν να συναντηθούν

15 Ιανουαρίου 2021
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν

Ναι Μητσοτάκη σε συνάντηση με Ερντογάν

15 Ιανουαρίου 2021

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου στην παρούσα φάση για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του Poseidon, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο»,

δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε εκδήλωση κοντά στη Ρώμη.

Η αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού στο “αρχικό σχέδιο” καθώς και οι δηλώσεις του για “μικρά οφέλη” διαμορφώνουν πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης, χωρίς ωστόσο να καθίσταται σαφές, εξ αυτών, προς ποιά κατεύθυνση.

Με δεδομένο ότι η Ρώμη διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη Μόσχα, αναζητά διόδους συνεννόησης με την ΕΕ και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, δεν έχει ιδιαίτερες επαφές με τις ΗΠΑ και συμμετέχει σε κοινό project ανάπτυξης πυραύλων με την Τουρκία, οι παραπάνω διατυπώσεις φαίνεται να αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό το σύνθετο σκηνικό.

Χωρίς τη συμμετοχή της Ιταλίας και άρα την υλοποίηση του αγωγού Poseidon η μελέτη βιωσιμότητας του East Med, δυναμιτίζεται, καθώς δεν πληρούνται οι προδιαγραφές οικονομικής βιωσιμότητας και η εκπόνηση νέου θα πάρει καιρό, ενώ είναι αμφίβολη η επίτευξη άλλης αντίστοιχα αποδοτικής διαδρομής.

Η ΕΕ, βρίσκεται επίσης σε τριβές με τις ΗΠΑ, για τα ενεργειακά, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για να μπλοκάρει τον Nord Stream 2, το ενδεχόμενο η Ιταλία να υιοθετεί τη στάση αυτή στον East Med, θέλοντας να εξυπηρετήσει γερμανικά συμφέροντα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το ακροδεξιό σκέλος της ιταλικής κυβέρνησης, που φαίνεται ότι θα βγει ενισχυμένο από τις Ευρωεκλογές, έχει κατ΄επανάληψη τοποθετηθεί υπέρ των στενότερων δεσμών με τη Ρωσία, σε σειρά θεμάτων, ενώ ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα, με ανοιχτή ατζέντα.

Αν και η αρνητική προδιάθεση της Ρώμης, έναντι του Poeidon, ήταν γνωστή, η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την επίσημη δημοσιοποίηση της, ενισχύει τα σημειολογικά μηνύματα, δεδομένου ότι δρα υποστηρικτικά στις τουρκικές θέσεις και κατ΄επέκταση σε αυτές του Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ συμπίπτει με νέες προειδοποιήσεις από τον Λίβανο.

Ο αγωγός Poseidon, που έχει λάβει άδεια για να φτάσει από την Ελλάδα στην πόλη Otranto της νότιας Ιταλίας, αποτελεί το τελευταίο τμήμα ενός άλλου αγωγού που βρίσκεται στα χαρτιά, του EastMed, που στόχο έχει την μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία.

Πριν από δύο χρόνια ΔΕΠΑ και Edison υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική Gazprom για την από κοινού προσπάθεια δημιουργίας νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, εκτός της Ρωσίας. Παρόλα αυτά ο Κόντε είπε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να διασυνδεθεί με τον TAP που είναι υπό κατασκευή και θα μεταφέρει αζέρικο άεριο στη νότια Ιταλία.

 

 

East Med: Η διαδρομή

Το τρέχον σχέδιο του EastMed προβλέπει έναν αγωγό ανοικτής θαλάσσης μήκους 1.300 χιλιομέτρων και έναν μικρότερο 600 χιλιομέτρων. Ο αγωγός έχει αφετηρία νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

  • 200 χλμ. Υπεράκτιου αγωγού που εκτείνεται από τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο.
  • 700 χιλιόμετρα υπεράκτιου αγωγού που συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.
  • 400 χιλιόμετρα υπεράκτιου αγωγού από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα (Πελοπόννησος).
  • 600 χιλιόμετρα χερσαίο αγωγό που διασχίζει την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Ο αγωγός EastMed έχει σχεδιαστεί αρχικά για να έχει σημεία εξόδου στην Κύπρο, την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό Poseidon.

Ευρωπαϊκή στήριξη
Το 2015, με την υποστήριξη της κυπριακής, ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το έργο στην Ευρώπη, ο αγωγός EastMed επιβεβαιώθηκε ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI), που συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δεύτερο κατάλογο PCI μεταξύ των έργων του νότιου διαδρόμου αερίου.

Το έργο EastMed έχει επίσης συμπεριληφθεί στο τελευταίο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο (TYNDP), σύμφωνα με το στόχο του Ευρωπαϊκού Διαχειριστή Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG) να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και ένα αξιόπιστο και ασφαλές δίκτυο μεταφοράς ικανή να καλύψει τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της Ευρώπης.

Το έργο έλαβε το 2015 ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος Διευκόλυνση της Συνδιάσκεψης της Ευρώπης (CEF) που είναι απαραίτητο για τη συγχρηματοδότηση των προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων (PRE-FEED).

Τον Απρίλιο του 2017, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Miguel Arias Canete, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν κοινή δήλωση για να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ταχεία υλοποίηση του Έργου .

Κατάσταση ανάπτυξης

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2016, η IGI Poseidon ολοκλήρωσε, χάρη στη χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος CEF, με την υποστήριξη πρωτοπόρων διεθνών μελετών (consortium Intecsea και C & M consortium) και παγκόσμιων συμβούλων (IHS-Cera) FEED μελέτες, επιβεβαιώνοντας οριστικά ότι το EastMed Pipeline Project είναι:

τεχνικά εφικτό: Βιομηχανικές μονάδες επιβεβαίωσαν τη διαθεσιμότητα των κατάλληλων σωλήνων και πολλαπλών σκαφών τοποθέτησης ικανών να εξασφαλίσουν την υλοποίηση του έργου ·

οικονομικά βιώσιμο: η τρέχουσα εκτίμηση των απαιτήσεων για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του σχεδίου αποδεικνύει ότι τα συνολικά κόστη είναι χαμηλότερα από αντίστοιχα έργα εισαγωγής, παρόμοιων δυνατοτήτων της ΕΕ, ενώ έχει κριθεί βιώσιμο και ως προς τα σενάρια τιμών αερίου της ΕΕ·

Συμπληρωματικά προς άλλες επιλογές : οι τρέχουσες ανακαλύψεις από την περιοχή θα διατηρούσαν εξαγωγές περίπου 30 Bcm / έτος στις παγκόσμιες αγορές, χωρίς να υπολογίζονται οι μελλοντικές ανακαλύψεις σε μια περιοχή που παραμένει ανεξερεύνητη και ως εκ τούτου θα υποστηρίξει πολλαπλά συστήματα εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων αγορών μέσω ΥΦΑ Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed.
Οι δραστηριότητες ανάπτυξης του έργου EastMed Pipeline επικεντρώνονται τώρα στη διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών κατά μήκος της διαδρομής, προκειμένου να βελτιωθεί η ακρίβεια δρομολόγησης και να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των προσφορών για την έναρξη της κατάλληλης φάσης ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στο έργο να φτάσει στην κατάσταση των επενδυτικών αποφάσεων.

Tags:EastmedΑνατολική Μεσόγειοςγεωοικονομίαγεωπολιτικό ρίσκογεωτρήσειςΕΛΠΕΕνέργειαΙταλίαΦυσικό Αέριο
Share81Tweet51Share20
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

Αμυνα & Διπλωματία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τη Δευτέρα στην Τουρκία

17 Ιανουαρίου 2021
Ο Νίκος Δένδιας
Ελληνοτουρκικά

Ρουκέτα; Δένδια στις διερευνητικές με Τουρκία

16 Ιανουαρίου 2021
Ο Εμάνουελ Μαρόν συζητάει με τον Ταγίπ Ερντογάν
Αμυνα & Διπλωματία

Ανταλλαγή επιστολών Μακρόν – Ερντογάν: Συμφώνησαν να συναντηθούν

15 Ιανουαρίου 2021

Most Popular

  • Τουρκικό G3 βρέθηκε σε παραλία της Λέσβου

    1613 shares
    Share645Tweet403
  • Τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» – Χιόνια και ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια

    84 shares
    Share34Tweet21
  • Ρουκέτα; Δένδια στις διερευνητικές με Τουρκία

    97 shares
    Share39Tweet24
  • Εισαγγελέας για τις καταγγελίες Μπεκατώρου

    101 shares
    Share40Tweet25
  • Copernicus: Ανοιχτό το Βόρειο Θαλάσσιο Πέρασμα στην Αρκτική τον Ιανουάριο

    59 shares
    Share24Tweet15

Like us on Facebook

Like us on Facebook

Ειδήσεις από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Crisismonitor.gr

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information

  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία

Road Map

  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Σκοπιανό
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
    • Ναυτιλία
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

*Εγγραφόμενοι στο site αποδέχεστε την Πολιτική Απορρήτου.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε δίνετε τη συναίνεσή σας στα cookies που χρησιμοποιούνται. Διαβάστε εδώ την Πολιτική Χρήσης και Απορρήτου.