• Τελευταία
  • Trending
  • All
κυρώσεις στο Ιράν

Ο Τραμπ στραγγαλίζει το Ιράν, πονάει Τουρκία και Ινδία

22 Απριλίου 2019
tzoker.gr

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 30/5/2023: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

30 Μαΐου 2023
Ο Γιάννης Σαρμάς

Hackers η πρώτη κρίση του Σαρμά – Επείγουσα σύσκεψη στο Μαξίμου

30 Μαΐου 2023
Έργο 673,5 εκατ. στη Ρουμανία ανέλαβε η Άβαξ, το οποίο αγορά στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 1.750 MW.

Ενεργειακό έργο-μαμούθ πήρε η Άβαξ στη Ρουμανία

30 Μαΐου 2023

Σαρωτικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Ερντογάν – Οι νέοι υπουργοί

30 Μαΐου 2023
αγωγός πετρελαίου

Sell-off στο πετρέλαιο – Τα τρία ζητήματα που καίνε τους επενδυτές

30 Μαΐου 2023
χρηματιστήριο, trader, χρηματιστής

Ελεγχόμενη πτώση στο Χρηματιστήριο – Θετική η μείωση του τζίρου

30 Μαΐου 2023

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές – Τί φοβούνται οι επενδυτές

30 Μαΐου 2023
Nvidia

Στο κλαμπ του 1 τρισ. η Nvidia – Το AI απογειώνει τη μετοχή

30 Μαΐου 2023

DDOS attack με κόστος 200 χιλ. ευρώ τη μέσα δέχθηκε η ΕΔΥΤΕ

30 Μαΐου 2023
Ανησυχία προκαλεί η τροπή που φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση επίθεσης hackers στην Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις στα Λύκεια,

Κυνηγάνε hackers για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

30 Μαΐου 2023
Διαδοχικά ιστορικά χαμηλά σημειώνει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία.

Νέο ιστορικό χαμηλό γράφει η τουρκική λίρα

30 Μαΐου 2023
Ειδικές δυνάμεις στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου

Η Ευρώπη απέτυχε στο Κόσοβο… Τώρα δεν προλαβαίνει

30 Μαΐου 2023

Εννέα οι νεκροί από το ναυάγιο στη Μύκονο

30 Μαΐου 2023
Ο Σωκράτης Κόκκαλης

Intralot: Turnaround story σε εξέλιξη – Τί δείχνουν τα αποτελέσματα

30 Μαΐου 2023
Βουτιά και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Μάιο.

Βυθίστηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη

30 Μαΐου 2023
Φρενάρει η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη - Τί δείχνουν τα στοιχεία

Φρενάρει η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη – Τί δείχνουν τα στοιχεία

30 Μαΐου 2023
Καθήκοντα γενικού διευθυντή της Tikun Olam Europe, ανέλαβε ο Δημήτρης Μωραΐτης, η οποία θα τεθεί σε ισχύει από την 1η Ιουνίου.

Ο Δ. Μωραΐτης νέος γενικός διευθυντής στην Tukun Olam Europe

30 Μαΐου 2023
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρικών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Σύνδεσμος Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων και μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων συναντώνται αύριο 31 Μαίου μέχρι 2 Ιουνίου 2023 με μεγάλους ξένους (αντ)ασφαλιστές στο καθιερωμένο επί 23 χρόνια «ραντεβού» της Υδρας

Ασφαλιστική αγορά: Η ατζέντα του ραντεβού της Ύδρας

30 Μαΐου 2023
Target and Drone Attack - 3D Rendering

Επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς πυραύλους σε Κίεβο και Μόσχα

30 Μαΐου 2023

Νέα κυβερνοεπίθεση στην πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ

30 Μαΐου 2023
coal, άνθρακας, κάρβουνο

Sell-off στον άνθρακα λόγω… κατάρρευσης του φυσικού αερίου

30 Μαΐου 2023
Βουλή

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή

30 Μαΐου 2023
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Ο Τραμπ στραγγαλίζει το Ιράν, πονάει Τουρκία και Ινδία

NewsRoomΑπόNewsRoom
22 Απριλίου 2019
Στις On the Radar, The Wire, Αγορές, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις
Reading Time: 1 min read
24 0
0
κυρώσεις στο Ιράν
66
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Πολλαπλούς στόχους επιτυγχάνει η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις για τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, καθώς σφίγγει μεν τη θηλιά στο λαιμό της Τεχεράνης, αλλά παράλληλα θα έχει επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, που ήδη προεξοφλεί περιορισμό της προσφοράς, ενώ θα εντείνει τα προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με Τουρκία, Κίνα και Ινδία.

Οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει εξαιρέσεις σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Τουρκία, καθώς και οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Κίνα και Ινδία- οι δύο πολυπληθέστερες οικονομίες του πλανήτη-, όπως επίσης Νότιος Κορέα και Ιαπωνία μπορούσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό, αν και καλούνταν να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από αυτό.

Σχετικάθέματα

αγωγός πετρελαίου

Sell-off στο πετρέλαιο – Τα τρία ζητήματα που καίνε τους επενδυτές

30 Μαΐου 2023

Απειλές από τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύουν το πετρέλαιο

24 Μαΐου 2023

Εμπλοκή Ελλάδας – Ιράν …με αμερικανικό δάκτυλο

19 Μαΐου 2023

Πριν εξεταστούν οι άμεσες και παράπλευρες επιπτώσεις της απόφασης της Ουάσιγκτον για πλήρη εφαρμογή της πολιτικής απομόνωσης του Ιράν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την άρση του ειδικού καθεστώτος “προτιμητέου εμπορικού εταίρου” για την Τουρκία και την Ινδία, μέσω του οποίου εξασφάλιζαν εξαγωγές συγκεκριμένων στις ΗΠΑ, χωρίς δασμούς.

Θέτοντας το Ιράν εκτός αγορών η Ουάσιγκτον επιχειρεί να εξαναγκάσει το Πεκίνο να υπαναχωρήσει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει ιρανικό αργό και τώρα θα απειληθεί με νέες κυρώσεις γι αυτό το λόγο. Αντιστοίχως, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας, που ήδη διέρχονται κρίση εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400.

Παράλληλα, οι αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν και επιπτώσεις σε άλλες ασιατικές χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, τις οποίες θα επιχειρήσουν να προσετεριστούς οι ΗΠΑ είτε αυτόνομα, είτε μέσω Σαουδικής Αραβίας.

Ήδη οι τιμές του πετρελαίου, από τις αρχές του έτους, έχουν αυξηθεί πάνω 35%  και 40% αντίστοιχα για brent και το WTI, εντείνοντας τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία ζητούσαν εδώ και καιρό από την Ουάσιγκτον να διατηρήσει τις εξαιρέσεις, καθώς γνωρίζουν ότι ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές θα είναι και οι μεγάλοι ηττημένοι. Θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τις εισαγωγές τους από άλλους προμηθευτές, όπως η Σαουδική Αραβία- εφόσον βέβαια το Ριάντ εμφανιστεί πρόθυμο να εγκαταλείψει την στρατηγική μείωσης της προσφοράς. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ υψηλότερες τιμές.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη έσπευσε να υπενθυμίσει ότι αντιτίθεται στις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και να διαμηνύσει πως η συμφωνία του Πεκίνου με την Τεχεράνη για την αγορά πετρελαίου είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι θα επιλέξει να παρακάμψει την αμερικανική απαγόρευση, αψηφώντας την Ουάσιγκτον σε μία περίοδο κατά την οποία οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Η Ινδία από την άλλη θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα συμμορφωθεί, έστω και απρόθυμα με το αμερικανικό εμπάργκο. Το ίδιο και η Νότιος Κορέα, όπου εκφράζονται ωστόσο σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο. Σημαντική εξάρτηση από το ιρανικό πετρέλαιο έχει και η Ιαπωνία η οποία είναι ήδη παγιδευμένη σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η στάση της Ευρώπης, οι υποθέσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και καιρό να διαμορφώσει ένα εσωτερικό διακρατικό σύστημα πληρωμών με το Ιράν, θέλοντας έτσι να σώσει τη συμφωνία αποσάθρωσης του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Ελλάδα και Ιταλία που ήταν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πλέον έχουν περιορίσει δραματικά τις εισαγωγές πετρελαίου, από τη χώρα, με τον πρεσβευτή του Ιράν στην ΕΕ να καταγγέλει δημοσίως ότι “Ελλάδα και Ιταλία ακολουθούν την αμερικανική γραμμή.

Τα ΕΛΠΕ στο παρελθόν να κάλυπταν έως και το 22% με 25% των αναγκών τους από το Ιράν, ωστόσο σήμερα, έχουν σχεδόν διακόψει τις αγορές και καλύπτουν τις ανάγκες τους από την Αίγυπτο, τη Ρωσία, τη Νιγηρία  και το Ντουμπάι.

 

 

Σχετικά

Tags: ΗΠΑ-Ιράνκυρώσεις στο ΙράνΠετρέλαιο
Share26Tweet17Share5Send
NewsRoom

NewsRoom

ΣχετικάΆρθρα

αγωγός πετρελαίου
Αγορές

Sell-off στο πετρέλαιο – Τα τρία ζητήματα που καίνε τους επενδυτές

30 Μαΐου 2023
Αγορές

Απειλές από τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύουν το πετρέλαιο

24 Μαΐου 2023
Αμυνα & Διπλωματία

Εμπλοκή Ελλάδας – Ιράν …με αμερικανικό δάκτυλο

19 Μαΐου 2023
Επόμενο άρθρο

Βόρεια Μακεδονία: Πρόεδρος στο δεύτερο γύρο, αν η συμμετοχή περάσει το 40%

IoT, AI και ICT στην ασφάλιση Υγείας και αυτοκινήτου

MostPopular

  • DDOS attack με κόστος 200 χιλ. ευρώ τη μέσα δέχθηκε η ΕΔΥΤΕ

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Intralot: Turnaround story σε εξέλιξη – Τί δείχνουν τα αποτελέσματα

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Διάψευση Ρέστη για χρηματοδότηση του “Νίκη”

    83 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Hackers η πρώτη κρίση του Σαρμά – Επείγουσα σύσκεψη στο Μαξίμου

    55 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Κυνηγάνε hackers για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων

    49 shares
    Share 20 Tweet 12

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisismonitor.gr

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Σκοπιανό
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
    • Ναυτιλία
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}