if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

H “oργισμένη” σύγκρουση Τραμπ-Ερντογάν που βλέπει η DW και το παρασκήνιο με Ελλάδα

Αμετάκλητη και σε τροχιά υλοποίησης είναι η συμφωνία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με μπαράζ δηλώσεων-απαντήσεων, στη νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ, η οποία εκφράστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, που συζητούσε για τα F-35, δια στόματος του διοικητής της EUCOM.

Την αντιπαράθεση εντοπίζει και η μετριοπαθής γερμανική DW, η οποία την χαρακτηρίζει υψηλών τόνων, σημειώνοντας ότι “οι ΗΠΑ έχουν οργιστεί με την εμμονή του Τούρκου προέδρου για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400″Και απειλούν ότι εάν δεν ακυρώσει την παραγγελία, δεν θα παραδώσουν τα αμερικανικά μαχητικά F-35”.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η διατύπωση αυτή από το την έγκυρη DW, σε αυτή τη χρονική στιγμή και ενώ οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, βαίνουν επίσης, επιδεινούμενες, καταδεικνύει συναντίληψη και ενδεχομένως να αποτελεί στίγμα για την έναρξη διαβουλεύσεων στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενιαίας στάσης ΗΠΑ-ΕΕ ή Ουάσιγκτον-Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα.

Πολιτικά, η σύγκρουση για τους S-400 και τα F-35 είναι γνωστή, όπως και οι απαιτήσεις της Τουρκίας  για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδιαίτερα μετά την αποφυλάκιση του πάστορα Μπράνσον, ωστόσο, αυτό που δεν είναι εμφανές είναι η εμπλοκή  της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου στη διμερή ατζέντα, καθώς και των ενεργειακών θεμάτων, ιδιαίτερα αυτού της διεύρυνσης του ενεργειακού μείγματος καυσίμων και προμηθευτών της ΕΕ.

Auditor’s note Οι εξελίξεις που οι ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για τη διέλευση αγωγών από το Ισραήλ, του East Med, από την Αίγυπτο και την Κύπρο, εισάγοντας και επιβάλλοντας ένα νέο γεωοικονομικό δόγμα, από το οποίο αποκλείεται πολύπλευρα η Τουρκία, αποτελεί casus belli για την Άγκυρα και μεγαλύτερο διακύβευμα για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος νιώθει να “στραγγαλίζεται” από την Ελλάδα.

Πριν λίγες ημέρες ο διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων Ευρώπης, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας για τους εξοπλισμούς και επικαλούμενος την στρατιωτική του ιδιότητα τόνισε ότι η Τουρκία, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδια αγοράς από τη Ρωσία του S-400 ή να προμηθευτεί μελλοντικά αμερικανικά πολεμικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό 24 TV, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Υπογράψαμε και η υπόθεση έκλεισε. Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα. Εμείς δεν πρόκειται να επιδείξουμε τέτοια ανήθικη αγορά. Δεν είναι ηθικό, όταν συνάπτουμε μια συμφωνίανα την αθετούμε, πρέπει να τη στηρίζουμε. Δεν είμαι ένας συνηθισμένος ηγέτης». Ο αμερικανός στρατηγός προχώρησε τη σκέψη και παρότρυνε τα μέλη της Γερουσίας να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα F-35, «ώστε να μην πραγματοποιούνται μαχητικές πτήσεις σε συνθήκες, κάτω από τις οποίες, ο σύμμαχός μας χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα μη συμβατά με αυτά του ΝΑΤΟ». Και αυτό το επιχείρημα προσπάθησε ο τούρκος πρόεδρος να το καταρρίψει.

«Δεν είμαστε σκλάβοι»

«Τώρα μας απειλούν και μας λένε ότι αυτή η αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με τα ραντάρ των αμερικανικών F-35. Κάναμε τις σχετικές έρευνες και δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, η χώρα μας πληρώνει δόσεις για τα F-35 πάντα στην ώρα τους. Έχουμε ήδη καταβάλει πάνω από 1 εκατομ. δολάρια». Ο Κέρτις Σκαπαρότι αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας παραδέχθηκε πάντως ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία έχει βελτιωθεί.

Παρόλα αυτά, οι αμερικανικές προειδοποιήσεις έχουν ανεβάσει στο κόκκινο τις διμερείς σχέσεις και έχουν προκαλέσει την οργή του προέδρου Ερντογάν. «Είμαστε μια ανεξάρτητη Τουρκία, δεν είμαστε σκλάβοι. Γι αυτό κάνουμε όλα τα βήματα που θεωρούμε σωστά στο πλαίσιο των ελευθεριών μας. Κάναμε το βήμα με τη Ρωσία, υπογράψαμε τη συμφωνία και κάναμε το ντιλ για το S-400 κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ελπίζουμε να δεχθούμε την πρώτη παραλαβή τον Ιούλιο».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version