if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Analytics: Η “ακτινογραφία” του Κυριάκου Βελόπουλου

Τη στιγμή που το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα ανασυντίθεται, καθώς σειρά εθνικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων θέτουν κοινωνία και κόμματα σε διαδικασία επαναξιολόγησης σχέσεων, ευνοείται η ανάδειξη νέων προσώπων και πολιτικών σχηματισμάτων, που ασχέτως της μέχρι τώρα πορείας τους, αποκτούν δυναμική εξαιτίας των συγκυριών και της επικαιρότητας.

Γράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το φαινόμενο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρώην Βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ που τώρα είναι πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, το οποίο -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει στη νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Πολιτικά, ο σχηματισμός αυτός κινείται στο χώρο της συντηρητικής Δεξιάς φθάνοντας μέχρι την ακροδεξιά, επιδιώκοντας να παίξει ρόλο της χριστιανικής-φιλορωσικής πατριωτικής αντιπρότασης.

Ο προσδιορισμός αυτός, θέτει αυτομάτως τον Κυριάκο Βελόπουλο απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία, τον Πάνο Καμμένο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, παραδοσιακούς εκφραστές της τάσης, αυτής, που σε αυτή τη φάση φαίνεται να υπολείπονται σε εκτόπισμα και ειδικό βάρος της Ελληνικής Λύσης.

Auditor’s note Η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει ο Κυριάκος Βελόπουλος στον ευρύτερο χώρο της συντηρητικής και λαϊκιστικής δεξιάς, μέχρι τις παρυφές της ακροδεξιάς, τον καθιστούν εν δυνάμει ρυθμιστή των εξελίξεων και διεργασιών στον χώρο, ενώ είναι πιθανό η εκλογική του απόδοση να καθορίσει την επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η εικόνα για τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση, όπως αυτή δημιουργείται από ορισμένα δημοσιεύματα media, είναι αποσπασματική, ενώ η υποτίμησή του, ως τάση, εξαιτίας του μη-ορθού πολιτικά λόγου που χρησιμοποιεί, στερεί ουσιώδη δεδομένα από την ανάλυση των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων, οδηγώντας ενδεχομένως σε λανθασμένες ερμηνείες των εξελίξεων.

Με τη χρήση δεδομένων του PaloPro, τη διεξοδική ματιά των αναλυτών, την αξιολόγηση των πληροφοριών από δημοσιεύσεις και την επαναξιολόγηση του συνόλου των πληροφοριών, επιχειρείται η καταγραφή του φαινομένου ανάδειξης μιας νέας δύναμης στο πολιτικό σκηνικό, καθώς αυτή αναδύεται, ο προσδιορισμός της δυναμικής και ο τρόπος με τον οποίο προωθείται.

Αναφορές στα social media για τον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση
Auditor’s note Από την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν προκύπτει η αξιοποίηση εναλλακτικών στρατηγικών και μέσων προσέγγισης του κοινού, συνδυάζοντας πολιτικές-επικοινωνιακές πρακτικές και εμπειρίες που εισήγαγε τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το query «Κυριάκος Βελόπουλος» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το σύγχρονο εργαλείο PaloPro για Web & Social Listening και Analytics 723 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 10 – 22 Φεβρουαρίου 2018. Το Twitter που συγκεντρώνει και τις περισσότερες αναφορές εμφανίζεται να είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που καθορίζει και τις τάσεις του διαδικτύου για το υπό εξέταση query. Ταυτόχρονα τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν στην πλειοψηφία τους ουδέτερα συναισθήματα, ενώ παρατηρείται και ένα σημαντικό ποσοστό θετικών συναισθημάτων.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση περίοδο σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro  επικεντρώθηκε στις ακόλουθες αναφορές:

Auditor’s note Η διαρκής παρουσία σε περιφερειακά κανάλια, η έντονη δραστηριοποίηση στα social media και ο συγκερασμός ιατρικών θεμάτων με την πολιτική ατζέντα, διευρύνουν το ακροατήριο του Κυριάκου Βελόπουλου, επιτρέποντάς του να αλιεύσει ψήφους σε μεγάλο πολιτικό εύρος. Η ανάλυση κοινών που παρακολουθούν τις μη-πολιτικές και τις πολιτικές εκπομπές καταδεικνύει μεγάλη διείσδυση στις ηλικίες 55-80, ενώ η χρήση περιφερειακών καναλιών προσδιορίζει επαρκώς την στόχευση. Παράλληλα, τα social media ενισχύουν τα μηνύματα που προωθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ λόγω του -έως τώρα- περιορισμένου πολιτικού αποτυπώματος και της έλλειψης παρουσίας στα mainstream media, ακόμα και η αρνητική δημοσιότητα επιδρά θετικά στην ανάδειξη της πολιτικής του προσωπικότητας
Συναισθήματα που καταγράφονται από τις αναφορές στα social media για τον Κυριάκο Βελόπουλο

Συμπεράσματα

Η ανάλυση περιεχομένου (ποιοτικά δεδομένα) PaloPro δείχνει ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει τη δυνατότητα διείσδυσης σε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό, χριστιανικών αξιών και εθνικιστικών απόψεων που εκτείνεται από τη συντηρητική δεξιά μέχρι  την ακροδεξιά. Αναλυτικότερα:

________________________

*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

*Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των Social Media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Auditor’s note: Η αξιολογική θέση που διατυπώνει επί των ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων και της αναλυτικής προσέγγισης. τρίτος αξιολογητής που προέρχεται από το Crisis Labs, ο οποίος περιλαμβάνει στην ανάλυση και άλλα στοιχεία που προκύπτουν, ακόμα και εκτός πεδίου της συγκεκριμένης έρευνας.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version