• Τελευταία
  • Trending
  • All

Αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια

15 Ιανουαρίου 2019 - Ενημερώθηκε: 16 Ιανουαρίου 2019

Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ για παράταση και… ταγκό

25 Μαΐου 2025

Underdog: Πάει για κλείσιμο το Attica TV – Τα πολιτικά και επιχειρηματικά σενάρια

25 Μαΐου 2025

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ρίξουν το ελικόπτερο του Πούτιν με drones

25 Μαΐου 2025

Οι 7 πιθανοί διάδοχοι του Τραμπ το 2028 και δύο twists…

25 Μαΐου 2025

Πίσω από τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας – Ουκρανίας

25 Μαΐου 2025
Η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας

Week ahead: Τα πρακτικά της Fed, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη και τα στοιχεία από την Ασία

25 Μαΐου 2025

Meteo: 18 ώρες με καταιγίδες από… τώρα! – Που θα χτυπήσουν

25 Μαΐου 2025
Weather Alert, Έκτακτο Δελτίο Καιρού

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Βροχές και καταιγίδες σήμερα

25 Μαΐου 2025
Στεγνώνουν και στραγγίζουν το Χ.Α: Οι κίνδυνοι ξανά στο ραντάρ

Αγορές: Ο φόβος φυλάει τα έρμα – Τραμπ, Nvidia, Fed στο επίκεντρο

25 Μαΐου 2025

Ο Τραμπ προσπαθεί να “στραγγαλίσει” το Χάρβαρντ

25 Μαΐου 2025

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά οι τιμές οικοδομικών υλικών και τον Απρίλιο

24 Μαΐου 2025

Τουρισμός Εμπειρίας: Το νέο οικονομικό frontier

24 Μαΐου 2025

Δικαστική νίκη Χάρβαρντ κατά Τραμπ για την εγγραγή ξένων φοιτητών

23 Μαΐου 2025

Beta Weekender: Οι δασμοί έβαλαν τέλος στο ράλι

23 Μαΐου 2025

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Κίνα βουλιάζουν

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

23 Μαΐου 2025

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS

23 Μαΐου 2025
A businessman stands at a border checkpoint at night, with flashing lights highlighting the significance of digital trade and evolving economic regulations in a global context.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το β εξάμηνο του 2025

23 Μαΐου 2025

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Θρασύβουλος Θ. Μακιός

23 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Αλυσιδωτές εκρήξεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Strategical Analysis DptΓιώργος Ξ. ΠρωτόπαπαςΝίκος ΑρβανίτηςΑπόStrategical Analysis Dpt,Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπαςκαι1 άλλοι
15 Ιανουαρίου 2019 - Ενημερώθηκε: 16 Ιανουαρίου 2019
Στις Spotlight, The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Βαλκάνια
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
63 0
0
171
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Τα Βαλκάνια μετασχηματίζονται, η αναβίωση της ευρωατλαντικής προοπτικής τους, εμφανίζεται ως “Νέμεσις” αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ύβρι, καθώς ο ανταγωνισμός NATO-Ρωσίας και η μερική αυτονόμηση της ΕΕ, παράγουν ισχυρές και αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες παρεμβαίνουν στις ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές χορδές, στις ίδιες που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν παράξει άγριες διακρατικές και εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή.

5ράφουν Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας *

Στην Αθήνα η κυβέρνηση παλεύει για την ψήφο εμπιστοσύνης και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εν μέσω έντονων πολιτικών, διεθνών και κοινωνικών πιέσεων, ενώ την ίδια ώρα, η Σερβία και η Αλβανία σείονται από διαδηλώσεις, το Κόσοβο ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί και η πΓΔΜ προσπαθεί να “χωνέψει” τη νέα της ταυτότητα ως Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικάθέματα

Η στρατηγική της Σιλιανόφσκα και γιατί την αδειάζουν εκ των έσω

13 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης κατά Σιλιάνοφσκα μέσω social media

13 Μαΐου 2024
Gordana Siljanovska-Davkova

Διπλωματικό επεισόδιο με τη Βόρεια Μακεδονία – Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών

12 Μαΐου 2024

Οι αντιδράσεις, αν και σε πρώτη ανάγνωση φαίνονται αποσπασματικές και αποσυνδεδεμένες, δεν είναι, καθώς σε μια πιο σχολαστική προσέγγιση μπορεί κανείς να διαπιστώσει το ρόλο media, εκκλησίας, ολιγαρχών και εθνικιστικών μορφωμάτων, εν αρμονία ή και σε ad hoc συνεργασίες μεταξύ τους. Η πυροδότηση εθνικιστικών παθών και κοινωνικών αναταραχών στα Βαλκάνια δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

Τέτοιες πολιτικές, απελευθερώνουν εθνικιστικά κατάλοιπα, αναβιώνουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ εθνικιστικών και θρησκευτικά φονταμενταλιστικών κινημάτων, ενώ επαναφέρουν στο προσκήνιο παρακρατικές πρακτικές και πρόσωπα.

Τα Βαλκάνια βρίσκονται σε διαρκή αναβρασμό, συγκυρία που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα τέτοιων εντάσεων, αν και τώρα το σύνθετο και πολυπολικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς σχέσεις, καθιστά τις συρράξεις δυσκολότερες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τις αποτρέψει.

Auditor’s note Το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή εκτοξεύεται, οι διαρκείς εμφανείς και υποδόριες παρεμβάσεις τρίτων χωρών και η κινητοποίηση εθνικιστικών ομάδων, αποτελούν ενδείξεις που αποθαρρύνουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα έπαιζαν καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής και κατ επέκταση της πολιτικής σταθερότητας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε καταλύτη αναδιάταξης του εύθραυστου πολιτικού σκηνικού σε Αθήνα και Σκόπια και ταυτόχρονα, λανσάρεται ως μοντέλο επίλυσης μακροχρόνιων αντιπαλοτήτων στην πάντα “ζωηρή” περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και ΝΑΤΟ διαμορφώνουν μια ικανοποιητική ζώνη ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας επιχειρείται η επίλυση του ονοματολογικού, την ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου και την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Μόσχα, πολλές φορές σε συνεργασία με την Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, ώστε να παρεμποδίσουν τις δρομολογηθείσες εξελίξεις.

Διαζύγια, συγκρούσεις και δια…δηλώσεις

Στην Αθήνα, η αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση, αν και είχε προαναγγελθεί, είναι ενδεικτική του σκηνικού που διαμορφώνεται στην κοινωνία. Το «διαζύγιο», ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συγκρότηση ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία θα αποδεχθεί και θα συμβάλει στην εμπέδωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δυνάμεις που εμπλέκονται νομοτελειακά σε αυτή την επιβεβλημένη όσμωση κινούνται περιμετρικά του κέντρου, ενώ λόγω του τεταμένου ο χώρος που μπορεί να δώσει δυναμική είναι ο κεντροαριστερός, καθώς έχει δεδομένη πολιτική συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει υπόβαθρο τόσο σε πολιτικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο για την συμπόρευση. Επίσης, η συσπείρωση των δυνάμεων της ακροδεξιάς, που προκαλούν τα εθνικά θέματα, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση σχετικής ατζέντας και ρητορικής από το φιλελεύθερο κέντρο, δημιουργεί έναν επιπλέον λόγο αντισυπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων, ο οποίος αν και αγνοείται ή υποβαθμίζεται, θα αποτελέσει καταλύτη στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Τη στρατηγική αυτή σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Ο πρωθυπουργός επιδιώκει: (α) να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, (β) να πλαγιοκοπήσει το ΚΙΝ.ΑΛ αποσπώντας ψηφοφόρους ή αναγκάζοντάς την ηγεσία του να ξεκαθαρίσει τη θέση της, ώστε να δημιουργήσει πολιτικούς χώρους και να θέσει τις βάσεις για εκλογικές και μετεκλογικές, συνεργασίες και συγκλίσεις. Τέλος, επιχειρεί να στιγματίσει τη Νέα Δημοκρατία για την ακροδεξιά και αντιφιλελεύθερη ατζέντα της, εκθέτοντας την ηγεσία της στους διεθνείς συμμάχους και εταίρους, υπονομεύοντας έτσι την πολιτική απήχηση του αρχηγού της και συμβάλλοντας στην απαξίωση της ηγετικής της ομάδας στα διεθνή φόρα.

Auditor’s note Ωστόσο, ο πρωθυπουργός χρεώνεται φοβική, αργή και ιδιοτελή προσέγγιση στο χώρο της κεντροαριστεράςκαι του καταλογίζεται η εργαλειοποίηση εθνικών θεμάτων για την επιβολή συγκλίσεων και συναινέσεων, οι οποίες δεν προκύπτουν αβίαστα. Παράλληλα, εσωκομματικά, αντιμετωπίζει κριτική αφενός για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και αφετέρου για την έλλειψη διεργασιών στη βάση, ώστε να επιτευχθεί το άνοιγμα ,καθώς και για πολιτικό ελιτισμό, που απομακρύνει το κόμμα από τη βάση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών και χαρακτηρίζει την αποχώρηση Καμμένου «σκηνοθετημένο διαζύγιο». Παράλληλα, δήλωσε ότι «αν η συμφωνία δεν περάσει από τη Βουλή διαπραγματευόμαστε από την αρχή» χωρίς όμως να αναφέρει τη στρατηγική διαπραγμάτευσης και το πως θα μπορούσε να πείσει Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε αρχικά παθητική στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στη συνέχεια δεν κατέγραψε εγκαίρως και ενεργητικά τις θέσεις του σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα. Ακόμα και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τις μαζικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης για το Μακεδονικό, καθώς οι θολές θέσεις, που εκφράζει για μην καταγραφεί ως ακροδεξιός, αποδυναμώνουν το προφίλ του και το πολιτικό του βεληνεκές στην ακροδεξιά. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να αποτελείται στο εσωτερικό της από τρεις τάσεις: την καραμανλική πτέρυγα, τη φιλελεύθερη και τη λαϊκή δεξιά, οι κοινές συνιστώσες των οποίων είναι περιορισμένες, ενώ σχεδόν ανύπαρκτες στα εθνικά θέματα και στην κοινωνική ατζέντα.

Auditor’s note Η αντίδραση του Μητσοτάκη, θεωρείται παλινδρομική, καθώς -όπως έχει επισημανθεί- διολισθαίνει από τη στρατηγική του πατέρα του και την “εθνική γραμμή” του Καραμανλή στην “αποστασία” του Αντώνη Σαμαρά, με την παρουσία του στα πρώτα μαζικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και εν συνεχεία με την κοινοβουλευτική του παρουσία και τις θέσεις του.

Ισορροπίες στα Σκόπια

Ευαίσθητες είναι, όμως, και οι πολιτικές ισορροπίες που επικρατούν στα Σκόπια καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των σλαβόφωνων και των αλβανόφωνων. Οι πολιτικές διεργασίες που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί τελικά η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατέδειξαν τις οριακές ισορροπίες που διαμορφώνονται. Επιπλέον, παρατηρείται στο σλαβικό τμήμα, η ενσωμάτωση του παλαιού εκλογικού σώματος, του Νίκολα Γκρούεφσκι, στον πολιτικό κορμό του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος όμως, θεωρείται ότι έχει αναλάβει μεγάλο κόστος και ότι εξαντλεί γρήγορα το πολιτικό του κεφάλαιο. Επίσης, η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αλλάζει τα Σκόπια σε βάθος και άμεσα, αλλά επιφανειακά, σε πρώτη φάση. Κατά συνέπεια, η “νηνεμία” που επικρατεί στις σχέσεις σλαβόφωνων-αλβανόφωνων είναι συγκυριακή και ενδεχομένως “εξαναγκασμένη”.

Επιπροσθέτως, ο αλβανικός εθνικισμός αποτελεί πάντα αστάθμητο παράγοντα, που επηρεάζει τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. Η υπόγεια σύγκρουση Τιράνων-Πρίστινας για την έκφραση αυτής της τάσης και την καθοδήγησή της, δεν παρουσιάζει ενδείξεις ύφεσης, ενώ το κλίμα στα ενδιάμεσα κέντρα, στο Τέτοβο και το Γκόστιβαρ, είναι πάντα εύφλεκτο. Ωστόσο, το σημαντικό ζήτημα είναι οι πολιτικές ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στις επόμενες γενιές της πΓΔΜ, καθώς οι έως τώρα εξελίξεις στην περιοχή έχουν δείξει ότι ακόμα και οι δεσμευτικές συμφωνίες ανατρέπονται ακόμα και με πολέμους, οι οποίοι ξεσπάνε με ευκολία και χωρίς ουσιαστικές αιτίες.

Αυτό, οδηγεί στο επόμενο ζήτημα, αν δηλαδή η Ελλάδα θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για τα Βαλκάνια, ή αν η πολύπλευρη (πολιτική, οικονομική και αμυντική) διασύνδεσή της με τις γύρω χώρες, θα αποτελέσει δίαυλο παροχέτευσης έντασης, που θα δράσει αποσταθεροποιητικά για το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα, όπως συμβαίνει τώρα.

Το ονοματολογικό, αν και παρουσιάζεται ως κεφαλαιώδες, είναι, στην πραγματικότητα, ένα από τα ισχυρά συμπτώματα, καθώς υπάρχουν ακόμα βαθιά και δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία φιλοδοξεί να κατευνάσει η αναβίωση της Ευρωπαικής προοπτικής. Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση του Μακεδονικού θεωρείται η αρχή για ομαλοποίηση και άλλων διενέξεων στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο κίνδυνος της μη-λύσης

Αν όμως δεν εμπεδωθεί, τότε θα εκτεθούν τα ισχυρά κέντρα εξουσίας, τα οποία επιχειρούν να επιβάλουν λύσεις γεωοικονομικής βάσης, υποβαθμίζοντας την εθνική ταυτότητα των πληθυσμών στο πλαίσιο του nation engineering, επιτρέποντας, έτσι, την ανάδειξη ενός ευκαιριακού εθνικιστικού καιροσκοπισμού. Η πριμοδότηση των τάσεων αυτών, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας, ενισχύει την αβεβαιότητας και διατηρεί υψηλά το ρίσκο ανάφλεξης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Auditor’s note Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι παράγοντες που αντιτίθενται στη λύση του ονοματολογικού, επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη διακρατική συμφωνία και να επανεκκινήσουν μια διαδικασία σε επίπεδο διεθνών ιστορικών σχέσεων ή διεθνούς δικαίου, γνωρίζοντας, απριόρι, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι θνησιγενείς, εξαιτίας των πολλών και αντίρροπων δυνάμεων που ενεργοποιούνται.

Τη δεδομένη στιγμή, φαίνεται να επικρατεί στρατηγικός ρεαλισμός, ωστόσο το ενδεχόμενο ανατροπών δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην περιοχή, ιδιαίτερα καθώς εργαλειοποιούνται οι κοινωνικές αναταραχές για την επίτευξη πολιτικών ανατροπών.

Τούτων δοθέντων, η αντίδραση της Μόσχας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, με μπαράζ ανακοινώσεων, στοχεύει ακριβώς στην απονομιμοποίηση της συμφωνηθείσας λύσης, σε όλα τα επίπεδα, καθώς υποστηρίζει ότι η απόφαση της πΓΔΜ, που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και ότι η Αθήνα αγνόησε τη γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.

Η Σερβία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα και εντάσσεται στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, καλείται να παίξει έναν εξισοροπιστικό ρόλο, διατηρώντας την εμπιστοσύνη του Πούτιν και την αξιοπιστία της έναντι της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η προγραμματισθείσα επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στις 17 Ιανουαρίου στο Βελιγράδι φέρει βαρύνουσα σημειολογική και γεωπολιτική αξία. Μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει τις εξελίξεις και ιδιαίτερα τα ελληνικά συμφέροντα, είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία σε Αλβανία και Σκόπια, μέσω οικονομικών δεσμών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, μπορεί τώρα να θεωρηθεί το τέλος ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου πειράματος εθνικιστικού μαξιμαλισμού για την σταθεροποίηση της περιοχής, καθώς Ουάσιγκτον και Μόσχα είχαν αναγνωρίσει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, ως “Μακεδονία”, πλειοδοτώντας τότε για την απόκτηση επιρροής στο αλβανικό τόξο. Αντί του στόχου της σταθερότητας, ΗΠΑ, Ρωσία και η ευρωπαϊκή αδιαφορία, εξέθρεψαν και έδωσαν διεξόδους στον αλβανικό υπερεθνικισμό, υποσκάπτοντας μελλοντικές προσπάθειες εμπέδωσης της συνοχής στην περιοχή.


*Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Balkan Intelligence Director στο Crisis Lab
*O Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας είναι Διεθνολόγος και Strategic – Media Analyst στο Crisis Lab
* Auditor’s note: Αποτελεί την παρέμβαση, για την εξειδίκευση και τον προσδιορισμό όρων και συνθηκών που προκύπτουν προσθετικά ή αναδεικνύονται αφαιρετικά από τις παρατηρήσεις των συγγραφέων, ενώ διενεργείται από τρίτο ανεξάρτητο ελεγκτή(ες), με γνώμονα την εμπέδωση των εννοιών και την αποφυγή παρανοήσεων.

Σχετικά

Tags: Συλλαλητήριο για ΣκοπιανόΣυμφωνία Πρεσπών
Share68Tweet43Share12Send
Strategical Analysis Dpt

Strategical Analysis Dpt

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας είναι Strategic - Media Analyst στο Crisis Monitor.  Είναι διεθνολόγος και αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία. Επιπλέον συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Παράλληλα, είναι Sr. Data Analyst της Palo Services εξειδικευμένος στην ανάλυση τoυ Social Media Monitoring.  Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies και Digital Marketing & Advertising.

Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Η στρατηγική της Σιλιανόφσκα και γιατί την αδειάζουν εκ των έσω

13 Μαΐου 2024
The Wire

Μητσοτάκης κατά Σιλιάνοφσκα μέσω social media

13 Μαΐου 2024
Gordana Siljanovska-Davkova
The Wire

Διπλωματικό επεισόδιο με τη Βόρεια Μακεδονία – Στο επίκεντρο η Συμφωνία των Πρεσπών

12 Μαΐου 2024
Επόμενο άρθρο

Διελκυστίνδα στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Eurostat: Σε ποιές χώρες οι συνταξιούχοι απειλούνται απ' τη φτώχεια

MostPopular

  • Underdog: Πάει για κλείσιμο το Attica TV – Τα πολιτικά και επιχειρηματικά σενάρια

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Meteo: 18 ώρες με καταιγίδες από… τώρα! – Που θα χτυπήσουν

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο – Βροχές και καταιγίδες σήμερα

    55 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Αγορές: Ο φόβος φυλάει τα έρμα – Τραμπ, Nvidia, Fed στο επίκεντρο

    48 shares
    Share 19 Tweet 12
  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    986 shares
    Share 394 Tweet 247

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr