Να διασφαλίσει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του στρατηγικού διαλόγου με την Ελλάδα, εμπεδώνοντας παράλληλα εμπιστοσύνη επιχειρεί το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με δηλώσεις “ανώνυμου” αξιωματούχου και non paper, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διάσκεψης στις ΗΠΑ, στην οποία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμες αντιπροσωπίες και των δυο χωρών, ενώ στον τομέα της Άμυνας θα παραστεί ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, παρά το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς δεν συμμετέχει ο Πάνος Καμμένος.
Η απουσία του Έλληνα υπουργού Άμυνας αν και δεν αποτελεί είδηση, δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ίδιος έχει δημοσίως αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών και το σενάριο αποχώρησής του από την κυβέρνηση συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στρατηγικός Διάλογος που θα διεξαχθεί υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον ΑΝΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, ακολουθεί ένα έτος, δράσεων και ενεργειών, εμπέδωσης εμπιστοσύνης και καλλιέργιας του εδάφους, μεταξύ των δύο χωρών.
Το κοινό ανακοινωθέν, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Διαλόγου, θα κάνει μία καταγραφή της μέχρι σήμερα πορείας των συζητήσεων, αλλά παράλληλα θα εστιάζει στο μέλλον και σε συγκεκριμένες δράσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε έξι τομείς:
- άμυνας και ασφάλειας,
- επιβολής του νόμου και αντιτρομοκρατίας,
- περιφερειακά ζητήματα (Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειος),
- κοινωνία των πολιτών,
- εμπόριο και επενδύσεις,
- ενέργεια.
Στην προσέγγιση Ελλάδας-ΗΠΑ αντιδρά, όμως, σθεναρά η Τουρκία, η οποία ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκαθάρισης κατά Κούρδων εντός του συριακού εδάφους, την τρίτη συνολικά, ενώ στις περιοχές που στοχεύει, περιπολούν Αμερικανοί και Κούρδοι. Παράλληλα, σε ένδειξη η Άγκυρα ανακοίνωσε και έρευνες στο νότιο άκρο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αυτό το διήμερο.
Οι κινήσεις αυτές, βέβαια, μόνο τυχαίες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Αν ειδωθούν υπό το χρονικό, πολιτικό και γεωοικονομικό πρίσμα, και δεδομένου, ότι μείζονα ζητήματα στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, είναι τα αμυντικά, η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η ανατολική Μεσόγειος και η ενέργεια, τότε οι εκκαθαρίσεις στη Συρία και οι έρευνες στο Αιγαίο, γίνονται αντιληπτές ως “κραυγές” της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.
Αναφορικά με το πως η Τουρκία θα εκλάβει τη στενότερη συνεργασία Αθήνας-Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του State Department επισήμανε πως δεν πρόκειται για μια «εξίσωση μηδενικού αθροίσματός» και διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα υπό το πρίσμα μιας συμμαχικής χώρας που έχει αυτοτελή στρατηγική αξία και μπορεί να επιτελέσει έναν εποικοδομητικό περιφερειακό ρόλο.
«Το γεγονός ότι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ως απομάκρυνση από τη συνεργασία μας με έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ… Δεν βάζουμε την Ελλάδα σε δεύτερη κατηγορία. Όσον αφορά εμάς, η Ελλάδα είναι το “Plan A”. Και βρίσκεται σε αυτή τη θέση με τη δική της αξία».
Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υφυπουργών από τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας, Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ το υπουργείο Άμυνας θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότερο επίπεδο, αντανακλώντας την σημασία που δίνει σε αυτή την διαδικασία το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο αξιωματούχος τόνισε πως δεν συνηθίζεται να συναντάται ο υπουργός Εξωτερικών με «εκτελούντα χρέη», αλλά όπως εκτίμησε «αυτό έχει να κάνει με το ποιος κάθεται στην καρέκλα, και για εμάς είναι το Ελληνικό Έθνος. Έχει έρθει η ώρα για αυτό και είναι σημαντικό να το φέρουμε σε πέρας». Ο Λευκός Οίκος επίσης θα εκπροσωπηθεί στις συζητήσεις, όπως άλλωστε και τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν, εκτός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Μπράχος, ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.