Με deja vu από την περίοδο του ψυχρού πολέμου θα μπορούσε να προσομοιάσει κανείς τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στη Ρωσία, καθώς από τις δηλώσεις των δύο ηγετών και αφού επαναπροσδιορίστηκαν οι διαφορές, προέκυψε ως κοινή συνιστώσα η επιδίωξη για έναν κοινό χώρο δράσης, δεδομένων των περιορισμών που θέτουν οι δομές μέσα στις οποίες υπάρχει η Ελλάδα και η εσωτερική πίεση της Ρωσίας να επανακτήσει το εγγύς εξωτερικό.
Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας φαίνεται ότι έχουν από καιρό καταλήξει στην ενέργεια ως το διάδρομο συνεργασίας, αντιμετωπίζουν ωστόσο πιέσεις από την ΕΕ, το NATO και τις ίδιες τις θέσεις της Ρωσίας για ανεξαρτησία των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ο τρίτος δρόμος που φαίνεται να προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει στην κατεύθυνση της σύνδεσης του Turkish Stream, που μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, με τον TAP που μεταφέρει αζέρικο. Ακόμα όμως και να υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού του σχεδίου, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, αυτή της σύνδεσης διασύνδεσης με τον IGB και της αμφίδρομης ροής αερίου από και προς τη Βουλγαρία.
Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι ελληνικοί αγωγοί θα τροφοδοτούνται όχι μόνο με ρωσικό και αζέρικο αέριο αλλά και με LNG, που θα διοχετεύεται από την πλατφόρμα αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε, για ακόμη μια φορά στην Ευρώπη, ότι η διαμόρφωση διαφοροποιημένου ενεργειακού μίγματος προϋποθέτει πλουραλισμό και όχι αποκλεισμούς, καθώς η ΕΕ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προωθεί τον North Stream, πιέζει την Ελλάδα να μην συνδεθεί με τον Turkish Stream.
Κατά τα άλλα, οι δύο ηγέτες κήρυξαν λήξασα τη διπλωματική κρίση που οδήγησε σε απελάσεις διπλωματών το καλοκαίρι, επαναβεβαίωσαν τη διάθεση διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας, απέφυγαν όμως να αναφερθούν συγκεκριμένα στις συζητήσεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Επί του Σκοπιανού ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, και στις κοινές δηλώσεις, ότι μείζον ζήτημα για την Ελλάδα είναι η αποβολή του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε εξέλιξη πέραν αυτού, δεν αφορά την Ελλάδα.
Στην κοινή συνέντευξη που ακολούθησε τις συζητήσεις των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τη χαρά του για τη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής και όπως είπε οι δύο χώρες γιορτάζουν τα 190 χρόνια από την έναρξη των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων.
Όπως τόνισε ο Βλ. Πούτιν
«αναλύσαμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και στις περαιτέρω σχέσεις θα συμβάλλουν οι συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα».
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ανάπτυξη των σχέσεων σε αυτόν τον τομέα, υπογραμμίζοντας πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία.
«Συζήτησαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα στο ζήτημα να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα. Είναι πολύ ρεαλιστικό»,
πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι στις σχέσεις των δύο χωρών συμβάλλουν και τα θέματα πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε χρόνο έχουμε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων» σε Ελλάδα και Ρωσία, ενώ ανέφερε πως το 2019 θα είναι αφιερωματικό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό ο κ. Πούτιν σημείωσε πως πέρυσι επισκέφθηκε την Ελλάδα αριθμός ρεκόρ Ρώσων τουριστών και πρόσθεσε πως «φέτος υπολογίζουμε αυτός ο αριθμός να φτάσει το 1 εκατ. ταξιδιώτες».
Αναφορικά με το διμερές εμπόριο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως τη χρονιά που πέρασε υπήρξε αύξηση 27% και άγγιξε τα 3,7 δισ. δολάρια.
«Εκφράζω ευγνωμοσύνη για τις περιεκτικές συνομιλίες που είχαμε σήμερα», επεσήμανε ο Βλ. Πούτιν.
«Δεν παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας»
Απαντώντας σε ερώτηση για το «επεισόδιο» με την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, ο Πούτιν τόνισε πως αυτή η «μαύρη σελίδα» έχει κλείσει, υπογραμμίζοντας πως κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι «παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί το συντομότερο δυνατόν η δύσκολη, οικονομικά, περίοδος που περνάει η Ελλάδα, ενώ συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τις κινήσεις που κάνει επί του ζητήματος.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως ο διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, ωστόσο η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις μας στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε, μας βοηθά να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες.
* Ο Τρίτος Δρόμος ως πολιτικό ρεύμα αποτελεί κράμα σοσιαλδημοκρατικών, φιλελεύθερων και εθνικών συντηρητικών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Οικονομικά εκπροσωπεί έναν ιδιότυπο συμβιβασμό μεταξύ Καπιταλισμού και Σοσιαλισμού, ενώ πολιτικά κινείται τόσο στα πλαίσια του σύγχρονου φιλελευθερισμού όσο και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ρίζες του αποτελούν ο Φαβιανός Σοσιαλισμός, η οικονομική θεωρία του Τζων Κέυνς, το Νιου Ντηλ του Ρούζβελτ. Κύρια χαρακτηριστικά του Τρίτου Δρόμου είναι η πεποίθηση της μετάλλαξης του καπιταλισμού σε Οικονομία της γνώσης, η αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει στην οικονομία και την κοινωνία, τοπική, εθνική και παγκόσμια, η Κοινωνία των Πολιτών και η εκλεγμένη κυβέρνηση. Ο Τρίτος Δρόμος (Third Way) δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση και πουθενά με τη φασιστική-ολοκληρωτική Τρίτη Θέση (Third Position).