Δηλώσεις που αναδεικνύουν το στρατηγικό χαρακτήρα της ελληνορωσικής συνεργασίας πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Mikhail Gusman για την εκπομπή «Formula of Power», στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο τομέας της ενεργειακής συνεργασίας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στις ελληνορωσικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγική μας επιλογή είναι η Ελλάδα να γίνει ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος και όλα αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν».
Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν στη συνεργασία με τη ρωσική ομοσπονδία και για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του Turkish Stream, όπου από την αρχή εμείς είχαμε την έμπνευση ότι θα πρέπει να γίνει και European Stream, όχι μόνο Turkish Stream, ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της, από τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή ως το Αφγανιστάν και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μην τη λαμβάνει σοβαρά υπόψη του.
«Δεν μπορεί κανείς να μη συζητάει μαζί της. Και πιστεύω σταθερά ότι μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τον αλληλοσεβασμό μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή μας».
Οι δηλώσεις στόχο έχουν να αναδείξουν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και την απουσία μονολιθικών δεσμεύσεων, αλλά την υλοποίηση του σχεδιασμού εδραίωσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων. Παράλληλα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας φροντίζει να δείξει την ΕΕ ως ρυθμιστή των εξελίξεων, θέλοντας να μοιράσει το βάρος των πιέσεων που δέχεται.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέρασε την κρίση, και βγαίνει πιο δυνατή από αυτήν.
«Έχει ανακτήσει έναν πολύ ουσιαστικό, ηγετικό θα έλεγα, ρόλο στα Βαλκάνια, ως χώρα που παίζει ρόλο σταθεροποιητικό. Είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Μια συμφωνία που αφορά την προοπτική της συνεργασίας και της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, ένα σημαντικό βήμα αναμένουμε να γίνει σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά και τη σταθερή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση. Και επίλυση του Κυπριακού, σε μία δίκαιη και βιώσιμη βάση, σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το νησί θα πρέπει να επανενωθεί, σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στο νησί κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικά μοντέλα εγγυήσεων τρίτων χωρών. Και θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό η Ρωσία κρατά διαχρονικά μία πολύ θετική στάση, έναν θετικό ρόλο.
Αλλά, βεβαίως, κρίσιμο ζήτημα για την εξωτερική μας πολιτική είναι και η συνεργασία, ο διάλογος για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τη διασφάλιση των ενεργειακών πηγών, αλλά και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Αυτοί, είναι οι κρίσιμοι άξονες που μας απασχολούν σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και με πολύ μεγάλη χαρά θα έχω την ευκαιρία να τους συζητήσω με τον πρόεδρο Πούτιν»
τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος έτσι στο νέο ρόλο της Ελλάδας και τα όρια που έχει στο πλαίσιο των οργανισμών που ανήκει, ήτοι την ΕΕ και το NATO. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προτεραιότητα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, για τη στρατιωτικοποίηση της νήσου, ενώ θέτει ως βάση την άρση των εγγυήσεων.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός συνδέει το ενεργειακό με το Κυπριακό, καθώς εντάσσει αμφότερα τα ζητήματα στο πλαίσιο των “κρίσιμων αξόνων”.