Υπερευαίσθητες στα σοκ αποδεικνύονται οι αγορές ανά τον κόσμο, καθώς η είδηση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας και διαδόχου της ηγεσίας της Huawei ήταν αρκετή για να προκαλέσει selloff, υπό το φόβο της διάχυσης της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας στο γεωπολιτικό σκηνικό και της συνεπακόλουθης αύξης του ρίσκου, το οποίο αποτυπώνεται πλέον αμεσότερα στις τιμές, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και της προοπτικής απεμπλοκής της ΕΚΤ από το QE.
Το κλίμα επιβαρύνει και η αδυναμία του ΟΠΕΚ να ελέγξει την τιμή του πετρελαίου η οποία βρίσκεται, επίσης σε ελεύθερη πτώση, καθώς από τη μια η αποχώρηση του Κατάρ από το καρτέλ και από την άλλη οι προβλέψεις ανάσχεσης των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω των εστιών εμπορικού πολέμου, σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έγραψε απώλειες 3,2%, στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX έκλεισε σε βαθύ κόκκινο με ζημιές 3,5% και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 3,3%.
Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 3,5% κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 2,8%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν τα ορυκτά, λόγω της υψηλής έκθεσης στην κινεζική οικονομία, ενώ απώλειες εμφανίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Στο κόκκινο, με πιο ήπιες απώλειες ωστόσο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρέθηκε και η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,74%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 3,1%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει 1,4 τρισ. δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) της αγοραίας αξίας του καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.
Σημαντικές απώλειες καταγράφει στα μέσα της συνεδρίασης η Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πραγματοποιεί αυτήν την ώρα (9 μ.μ.) «βουτιά» 450 μονάδων ή 1,78%, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,68%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,48%.
Με τις σημερινές απώλειες και εφόσον δεν αντιστραφεί το κλίμα της συνεδρίασης, Dow Jones και S&P 500 επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος για το σύνολο του 2018. Στο ταμπλό η μετοχή της Boeing διολισθαίνει κατά 7%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,83%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό πίεση βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 2%.