Μια κίνηση υψηγλής σημειολογικής αλλά αμφίβολης “ονομαστικής” αξίας στην ιδιαίτερα ρευστή σκακιέρα γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ισορροπιών της Μέσης Ανατολής επιχειρεί το Κατάρ, αναγγέλλοντας την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του καρτέλ, καθώς παραμένει σε εμπάργκο για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των σχέσεών του με το Ιράν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω ανάρτησης στο twitter η Qatar Preleum, που δραστηριοποιείται με την ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η Ντόχα σκοπεύει να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαοπαραγωγών Κρατών από την 1η Ιανουαρίου του 2019, κίνηση που αποτελεί μήνυμα και θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, αλλά κυρίως απειλεί να αποσυνθέση την ενιαιότητα των μουσουλμανικών κρατών ως προς τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Ο Saad Sherida al-Kaabi, υπουργός ενεργειακών υποθέσεων, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ είχε ενημερωθεί για την απόφαση, ενώ διευκρίνησε ότι η κίνηση αντικατοπτρίζει τον στόχο του Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου σε 110 εκατομμύρια τόνους τα επόμενα χρόνια από 77 εκατομμύρια τόνους.
Βασικές πληροφορίες
- Η απόφαση έρχεται καθώς ο ΟΠΕΚ ενόψει συνόδου του ΟΠΕΚ για την για την αναθεώρηση της παραγωγής του και λίγο μετά την επαναβεβαιώση της συμφωνίας Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας για κοινή δράση στην αγορά πετρελαίου.
- Η αποκοπή από το σύστημα τους ελέγχου παραγωγής του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να σημαίνει ότι το Κατάρ ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή μετά την αποχώρηση από το Καρτέλ, υπονομεύοντας τις προσπάθειες στήριξης των τιμών.
- Το Κατάρ είναι ο 11ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στο ΟΠΕΚ, αντλώντας 610.000 βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, λιγότερο από το 2% του συνόλου των 33,3 εκατομμυρίων.
Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.