Σαφείς είναι πλέον οι ενδείξεις επιδείνωσης της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αύξηση της εξάρτησης από την ΕΚΤ, τον Οκτώβριο, εικόνα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει μόλις κατά 100 εκατ. την οροφή του μηχανισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 13,2 δισ. ευρώ από 12,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.
Αυτή η εξέλιξη αντανακλά την αύξηση του δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ στα 9,65 δισ. ευρώ από 8,66 δισ. ευρώ. Αντίθετα, ο δανεισμός από τον μηχανισμό ELA παρέμεινει σχεδόν αμετάβλητος στα 3,57 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα έναντι 3,58 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
Τα νέα στοιχεία σηματοδοτούν όχι μόνο την ανακοπή της τάσης μείωσης της εξάρτησης αλλά και την αντιστροφή της, στοιχεία που αξιοογούνται ως credit negative και επηρεάζουν το προφίλ ρίσκου όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της εθνικής οικονομίας.
Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον ELA από τον Φεβρουάριο του 2015 μετά την διακοπή της εξαίρεσης (waiver) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων. Η εξάρτησή τους άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2016, που τους έδωσε ξανά πρόσβαση στην φθηνή χρηματοδότηση.
Ωστόσο, με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο στις 21 Αυγούστου, το waiver καταργήθηκε και πάλι, παρά τις προσδοκίες για διατήρησή του.