Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής και ακόμα λιγότεροι συνειδοτοποιούν τα αποτελέσματα της βίας στον παγκόσιο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ιστό, καθώς και βάθος των τραυμάτων.
Στο γράφημα εμφανίζονται οι καταστρεπτικές συνέπειες που είχε αυτό που σήμερα ονομάζουμε WW1 στον προπολεμικό πληθυσμό της Ευρώπης.
Οι νέοι που μεγάλωναν μεταξύ 1914 και 1918 ήταν πραγματικά μια καταστρεμμένη γενιά. Η Γαλλία και η Γερμανία έχασαν πάνω από το 4% του προπολεμικού πληθυσμού τους και με κάποιες εκτιμήσεις η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα μπορούσε να έχει χάσει περισσότερο από 16%.
Η ανθρωπότητα έχει βιώσει πολλές καταστροφές και ακόμα περισσότερους πολέμους, αυτό που συνέβ, όμως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεπερνά κάθε προηγούμενο και επόμενο, καθώς 16 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μέσα τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες που διήρκεσαν οι πολεμικές επιχειρήσεις.
Στο δυτικό μέτωπο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, τα πολυβόλα σώπασαν στις 11 Νοεμβρίου 1918. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι 9 εκατομμύρια στρατιώτες και επτά εκατομμύρια άμαχοι πέθαναν ως άμεσο αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
Η Ευρώπη σήμερα έχει ακόμα προβλήματα, αλλά δεν θυμίζει σε τίποτα την καθημαγμένη ήπειρο εκείνης της εποχής. Για να φτάσει όμως στο σήμερα η Ευρώπη, χρειάστηκε να περάσει δύο βαλκανικούς πολέμους, έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο, να βρεθεί στη μέση τπυ Ψυχρού Πολέμου και να αποφύγει συρράξεις που παραμόευαν πριν από κάθε μεγάλη στιγμή της.
Κατά τον καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Ευγένιου Ουέμπερ (Eugen Weber), πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέρος ενός Β΄ Τριακονταετούς Πολέμου (1914 – 1945) μεταξύ Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.
Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, από το 1915 η Ιταλία και ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης, εκ του κατακερματισμού αυτών, αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος (αγγλ. Great War, γαλλ. Grande Guerre), όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918.
Στην ουσία αν και ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή της ωστόσο και στη περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών προσέδωσαν τελικά την έννοια του παγκόσμιου. Επανάσταση και σε τελική φάση την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.