Ενδείξεις που δεν βοηθούν στην αποκωδικοποίηση της κατάτασης που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, πριν και μετά την συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, για την υπόθεση της συμφωνίας “εξορθολογισμού” των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Αν και η ενόχληση του πατριαρχείου για τον αποκλεισμό του από τις συζητήσεις και την ex post ενημέρωσή του για τη συμφωνία είναι προφανής, εν τούτοις δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών και συνεννόησεων, ή αν τελικά θα υπάρξει σύγκρουση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι αρκετά καλές, οι πρωτοβουλίες όμως, που ανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δείχνουν με σαφήνεια τη διάθεσή του να αναβαθμίσει την ελλαδική εκκλησία, ανεξάρτητα από το πατριαρχείο.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης, η απόφαση του πατριάρχη να μην προβεί σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ ο υπουργός Παιδείας που μίλησε φάνηκε να ανοίγει ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το Φανάρι.
Το προσύμφωνο κυβέρνησης-Εκκλησίας της Ελλάδος, όμως δημιουργεί πρόσθετη πίεση στο Πατριαρχείο, καθώς η εισφορά διαφιλονικούμενων εκτάσεων και κτιρίων στο κοινό Ταμείο, θα αναγκάσει και τις μητροπόλεις των νέων χωρών, που υπάγονται διοικητικά στο πατριαρχείο να εισφέρον μέρος της περιουσίας του που είναι αντικείμενο αντιδικίας.
«Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω»
δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι
«αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».
Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.