Υπέρ της αλλαγής συνόρω στα Βαλκάνια τάχθηκε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλ΄σεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κόσοβο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρς δήλωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κοσσυφοπέδιο ότι η Βιέννη θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία θα επιτευχθεί μεταξύ της Πρίστινα και του Βελιγραδίου, ακόμη και αν συμπεριλάβει αυτό που περιγράφει ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ως «διόρθωση συνόρων».
“Έχω μια σαφή στάση – η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας συμφωνεί με οποιαδήποτε συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Κανείς δεν θα είναι εναντίον αυτής της συμφωνίας”
δήλωσε ο Κούρτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Θάτσι.
“Αυτό είναι στο πλαίσιο της ΕΕ, όποια και αν είναι η συμφωνία, ακόμα κι αν πρόκειται για διόρθωση συνόρων ή κάτι άλλο, η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα έχει την υποστήριξή μας”,
πρόσθεσε ο Κούρτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια δήλωση πραγματοποίησε ο Κούρτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι την ημέρα πριν βρεθεί στην Πρίστινα.
“Εάν υπάρχει συμφωνία που μπορεί να φέρει ειρήνη, δεν θα εμποδίσουμε αυτή τη συμφωνία, θα την υποστηρίξουμε”,
δήλωσε στη Μόσχα στη Σερβική πρωτεύουσα τη Δευτέρα.
Τόσο ο Χασίμ Θάτσι όσο και ο Αλεξάντρ Βούτσιτς έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας “διόρθωσης συνόρων”, η οποία αφορά την ανταλλαγή κατοικημένων περιοχών, από εθνοτικά αναντίστοιχους πληθυσμούς που βρίσκονται στα εδάφη τους.
Μετά την πρόταση του Θάτσι ότι θα μπορούσε να υπάρξει “διόρθωση των συνόρων”, τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Κοσσυφοπεδίου πρότειναν δημοψήφισμα λέγοντας ότι κανείς δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν πέρασε από τη Βουλή.
Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή σύγκρουση μεταξύ του Θάτσι και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι.
Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο Κόσοβο, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν αναφέρθηκε στη “διόρθωση συνόρων” στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ραμούς Χαραντινάι.
Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις και στη Σερβία, καθώς η Σερβική Εκκλησία εκφράζει αντιρρήσεις, ενώ το Πατριαρχείο φαίνεται να δίνει τη συγκατάθεσή του.
Τη συμφωνία στηρίζουν ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ αντιτίθεται σθεναρά η Γερμανία καθώς το Βερολίνο φοβάται το προηγούμενο που θα δημιουργήσει και τα σχέδια για τη χρήση του ως “δεδικασμένο” σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία και την Κύπρο.