if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

πΓΔΜ: Ώρα μηδέν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ

Η μοίρα της κυβέρνησης Ζάεφ κρίνεται σήμερα σητν πΓΔΜ, καθώς -εκτός δραματικού απροόπτου- θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει λίγες πιθανότητες να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, οδηγώντας στο επόμενο σενάριο, της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι εφόσον δεν καταφέρει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή θα προκηρύξει εκλογές για τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, διαδικασία που θα διεξαχθεί σε κλίμα πόλωσης.

Η πΓΔΜ πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον Μάριο, ώστε να προλάβει να κυρώσει τη Συμφωνία η τρέχουσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι στη συνέχεια ανοίγει η προεκλογική περίοδος για ευρωεκλογές και αυτοδιοκητικές εκλογές και ακολουθούν οι εθνικές. Με βάση μάλιστα τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται μέχρι τώρα, η Συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται αδύνατο να περάσει από την επόμενη Βουλή στην Ελλάδα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Με πιθανότερο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην πΓΔΜ, την Ελλάδα να κλυδωνίζεται από την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο διεθνής παράγοντας αναλαμβάνει δράση ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προγραμματισθείσα για την επόμενη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Πάλμερ, στην πΓΔΜ.

Σε γενικές γραμμές, η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ κρίνεται από τους δυτικούς ως απογοητευτική και, δεδομένης της κρισιμότητας της πολιτικής συγκυρίας, υπάρχει φόβος ότι η δυναμική αυτή θα χαθεί, απομακρύνοντας τον στόχο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το NATO, όπου όσο χάνεται χρόνος εκδηλώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο κ. Πάλμερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές που πιθανότατα θα έχει με εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως του VMRO. Ο κ. Πάλμερ, εκτός απροόπτου, θα επισκεφθεί και την Αθήνα στο πλαίσιο αυτής της φάσης του ταξιδιού του.

Στην Ελλάδα, η ανάληψη της ηγεσίας και της ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η διαβεβαίωση σε όλα τα επίπεδα και τους τόνους για υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, κρίνεται μεν επαρκής, ως δέσμευση, δεν μπορεί όμως να αντιμετωπίσει άμεσα τους κλυδωνισμούς.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version