Το σενάριο της διασφαλισμένης πλειοψηφίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή μεταδίδει το Reuters, παρά τις εντάσεις στον κυβενρητικό συνασπισμό, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για τις πολιτικές και κομματικές καταβολές των επιπλέον βουλευτών, δεδομένου ότι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν προαναγγείλει την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Reuters δεν είναι καινοφανή, καθώς υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι έχουν κατ επανάληψη υποστηρίξει δημοσίως ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι ψήφοι για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή χωρίς να πέσει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του έχει θέσει επί τάπητος το ζήτημα της αλλαγής κυβερνητικού εταίρου ή της ολοκλήρωσης της θητείας με κυβέρνηση μειοψηφίας και ψήφο ανοχής από τη Βουλή.
Σε ανταπόκρισή του, το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στο νέο κύμα αβεβαιότητας που πυροδότησαν για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού οι πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου και αφού περιγράψει τους αριθμητικούς συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σημειώνει:
«Αλλά σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους για μία κυβερνητική κατάρρευση, εάν η Συμφωνία για τη ‘Μακεδονία’ φθάσει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η υποστήριξη από τους ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές έχει ήδη διασφαλισθεί».
Στο ίδιο άρθρο, σημειώνεται ότι ο «Πάνος Καμμένος με τις απειλές του να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο κοινοβούλιο, ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από πρόγραμμα διάσωσης», και προστίθεται ότι «η συμφωνία των Πρεσπών που πέτυχε ο Τσίπρας «διέλυσε το μήνα του μέλιτος του (κυβερνητικού) συνασπισμού» μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο, στρέφοντας ξανά την προσοχή της κοινής γνώμης στις αντιφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το δημοσίευμα αναπαράγει και τη δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι «είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα όταν ένας κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί στο σημείο να αναγκάζεται να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος»
Αντίστοιχα σενάρια, αναφέρουν ότι και ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο της αναθεώρησης του Συντάγματος από τη Βουλή της πΓΔΜ, εξέλιξη η οποία αν επιβεβαιωθεί επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα.
Τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων σε Αθήνα και Σκόπια είναι πλήρως και από καιρό επεξεργασμένα, ενώ η επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση προαποφασισμένη. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιείται είναι η στάση του διεθνούς παράγοντα, οι πιέσεις και αστάθμιητοι παράγοντες όπως η επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία, εξέλιξη η οποία είναι θετική για τα Βαλκάνια, αλλά αρνητική για την Ανατολική Μεσόγειο.