Το υπερθνικιστικό κόμμα της πΓΔΜ, το VMRO-DPNE κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, κινδυνεύοντας πλέον να οδηγηθεί σε πολυδιάσπαση, η οποία θα επιτρέψει στον Ζόραν Ζάεφ είτε να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή, είτε να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.
Από την αποχή στο Δημοψήφισμα, τον προπηλακισμό του πρώην πρέσβη στης χώρας στην Ουγγαρία, λόγω της συμμετοχής του στη διαδικασία, τη σκληρή, προσωπική, απαξιωτική κριτική και τις απειλές κατά της επικεφαλής των γυναικών του κόμματος, Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, οι κινήσεις καταδεικνύουν πανικό.
Οι εξελίξεις που κυοφορούνται, εφόσον εκδηλωθούν, θα είναι ραγδαίες, οδηγώντας σε εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί είναι αυτοί που προβλέπουν αδιέξοδο και ξέσπασμα βίας.
Η Ρανγκέλοβα αν και συμμετείχε στο Δημοψήφισμα, καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνοντας εμπράκτως την αντίθεσή της, αλλά παράλληλα αγνοώντας την κομματική γραμμή του μποϋκοτάζ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αλλά πιο μακριά από το κόμμα της. Αυτό αποδεικνύεται από τα μηνύματα και τις αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, την παραποίηση φωτογραφιών της και την εκστρατεία σπίλωσής από στελέχη του κόμματος, στα εγχώρια media.
Η συγκυρία που διαμορφώνεται μπορεί να καταστήσει τη Ραγκέλοβα και άλλους σαν αυτή, καταλύτες εξελίξεων τόσο στη Βουλή όσο και σε ενδεχόμενες εκλογές, καθώς η στάση που υιοθετούν και οι επιθέσεις που δέχονται είναι ενδεικτικές του κλίματος πόλωσης, της προσπάθειας διχασμού και της πολυδιάσπασης στο εσωτερικό του VMRO.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BIRN, η Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, υποστηρίζει ότι η στάση που έχει υιοθετήσει το VMRO το οδηγούν στην απομόνωση, ενώ έχοντας απονομιμοποιήσει το δημοψήφισμα το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης φέρει τώρα την ευθύνη έναντι ενδεχόμενου εκτροχιασμού της χώρας από την ευρωατλαντική πορεία. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τα αδελφά κόμματα του VMRO στην ΕΕ, είναι στην κατεύθυνση της διάσωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της ψήφισης στη Βουλή.
Η παραδοχή αυτή, σε συνδυασμό με την απειλή της απομόνωσης του VMRO δίνουν με σαφήνεια το στίγμα των δηλώσεων και της πολιτικής που φαίνεται να υιοθετεί η Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, ανοίγοντας το δρόμο για την πολυδιάσοαση του κόμματος και την ανάδυση νέου διλήμματος, υπέρ ή κατά της ευρωατλαντικής πορείας της πΓΔΜ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Δημοψήφισμα, για το VMRO αποτελούν μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση για τις διώξεις στελεχών της, μεταξύ των οποίων και του πρώην πρωθυπουργού, που κατηγορούνται για διαφορά, παράνομες παρακολουθήσεις, επιθέσεις και πολλά ακόμα.