Να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων επιχειρεί η Handelsblatt, καθώς με δημοσίευμά της αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας τραπεζικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιταλία, καθώς η προοπτική σύγκρουσης Ρώμης-Βρυξελλών και η παρατεταμένη αδυναμία των ελληνικών τραπεζών είναι παράγοντες που αν συγχρονιστούν τότε μπορούν να πυροδοτήσουν νέο ξέσπασμα, αποδίδοντας ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργείται από τη μια στην εθνικολαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και από την άλλη στους Έλληνες τραπεζίτες.
O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της»,
αναφέρει η εφημερίδα, δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης, ενώ επισημαίνει ότι οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων.
Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.
«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα.
Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ
Αν και τα όσα περιγράφονται στο άρθρο είναι γνωστά και ειδήσεις, πέρα από την ανησυχία για νέα κρίση, δεν υπάρχουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σημείο που επικεντρώνεται στους τραπεζίτες ως υπαίτιους για την κατάσταση:
Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Πίσω απ’ αυτή τη διατύπωση μπορεί να κρύβεται μήνυμα του Βερολίνου προς τους Έλληνες τραπεζίτες και την κυβέρνηση, καθώς αποδίδοντας μερίδιο της ευθύνης τους ζητά, με βάση τη γερμανική κουλτούρα και ρητορική, “πληρώσουν” μέρος της λύσης, αντί να στρέφονται στο Δημόσιο. Ωστόσο, επειδή το δημοσίευμα είναι κυρίως κλιματολογικό και ασαφές, η ανάγνωση αυτή μπορεί να αποτελεί υπερέκταση της λογικής από την οποία φαίνεται να εμφορείται το δημοσίευμα.
Μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο,
σημειώνει η εφημερίδα, δίνοντας την αίσθηση ότι συνδέει το ζήτημα των ευθυνών που αποδίδει στους τραπεζίτες με το φόβο των επενδυτών και ενισχύοντας τη θεωρία που θέλει το άρθρο να αποτελεί μήνυμα.
Παράλληλα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.
Επίσης, η κατακλείδα για ενδεχόμενες επιπλοκές στις ιταλικές τράπεζες, από την πολιτική που ακολουθεί η Ρώμη στα δημοσιονομικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα του Βερολίνου προς την κυβέρνηση της Ιταλίας, ότι πλέον υπάρχει κίνδυνος, ενισχύοντας παράλληλα την εκδοχή του μηνύματος και προς τους Έλληνες τραπεζίτες.