Το ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων, δημοψηφισματικού χαρακτήρα, εκλογών στην πΓΔΜ επανέρχεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο, καθώς η συμμετοχή στο Δημοψήφισμα είναι κάτω από το 50% και ακόμα και με επικράτηση του ΝΑΙ, το οι πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό θα είναι τεταμένες και η επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής η συμμετοχή μέχρι τις 5 το απόγευμα ήταν στο 28,83%, επίπεδο ιδιαίτερα χαμηλό, που δεν προδιαθέτει για δραματική αλλαγή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στη διοργάνωση της οποίας συμμετέχουν 12,500 κυβερνητικοί και εντεταλμένοι υπάλληλοι και 500 παρατηρητές από τον ΟΗΕ.
Η υποτονικότητα που επικρατεί, μπορεί να δρα αποθαρρυντικά για τη συμμετοχή στο Δημοψήφισμα, δείχνει παράλληλα, όμως, ότι οι πιθανότητες για ξέσπασμα βίας είναι περιορισμένες.
Με τον στόχο του 50% να φαίνεται ήδη ανέφικτος και μόνο όπλο την προσδοκώμενη επικράτηση του ΝΑΙ ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ θα έχει μπροστά του μόνο δύσκολες επιλογές και διεθνή υποστήριξη, καθώς το Δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, η χαμηλή συμμετοχή υποβαθμίζει την αξία του περαιτέρω και η αντιπαράθεση παραμένει ζωντανή, καθώς η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, θα έχει επίσης πάρει μια νίκη, καθώς είχε απευθύνει κάλεσμα για μποϊκοτάζ.
Συνεπώς, ο Ζάεφ θα προσπαθήσει, με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα, να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από τη Βουλή, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος, εφόσον δεν υπάρξει ξεκάθαρο Δημοψήφισμα. Ακόμα όμως και να περάσει από τη Βουλή η αναθεώρηση του Συντάγματος θα κολλήσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα αρνηθεί να την υπογράψει και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσής του.
Εναλλακτικά, ο Ζάεφ θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δημοψηφισματικού χαρακτήρα και εφόσον κερδίσει να ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών με νωπή λαϊκή εντολή.
Το έντονο και πρόδηλο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, όμως, όπως αυτό εκδηλώθηκε προεκλογικά, προδιαθέτει για συνέχιση και εντατικοποίηση της πίεσης σε όλα τα επίπεδα, επιδρώντας καθοριστικά στις όποιες αποφάσεις ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Δημοψηφίσματος