Συστάσεις προς τη Γερμανία για αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εκτός της χώρας και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο απηύθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι τα δυσανάλογα και αναιτιολόγητα υψηλά πλεονάσματα που παράγει η χώρα αποτελούν την αιτία για την αύξηση του προστατευτισμού.
Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάντ η μείωση των γερμανικών πλεονασμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και εμπορίου θα βοηθούσε καταλυτικά στον εξορθολογισμό παγκόσμιων ανισορροπιών, οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η άνοδος του προστατευτισμού δεν είναι ασύνδετη από τα πλεονάσματα που παράγονται σε κάποιες χώρες.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας για το 2017 ήταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως, ενώ η γερμανική κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει δημοσιονομικό πλεόνασμα ρεκόρ το 2018 και 2019.
Οι συστάσεις του ΔΝΤ δεν είναι πρωτοφανείς, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται επί χρόνια οι συστάσεις της Κομισιόν, η οποία έχει κατ επανάληψη ζητήσει από το Βερολίνο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, επενδύσεις και εισαγωγές.
To timing που επελέγη ωστόσο από τη γενική διευθύντρια του Ταμείου και το μέρος ενισχύουν το ειδικό βάρος και την ένταση της σύστασης, καθώς ακολουθεί την “θολή” ακόμα συμφωνία Τραμπ-Γιούνκερ και έρχεται τη στιγμή που κλιμακώνονται οι εντάσεις στην ΕΕ και μετά την ελλιπή συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τα πλεονάσματα υπερασπίζεται παγίως η Bundesbank με τον Γενς Βάιντμαν να υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητα ως buffer απέναντι στις διαρκείς συστημικές κρίσεις που διέρχεται η ΕΕ.
Στην ίδια ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ επιτέθηκε εμμέσως στον Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι κόστος των εμπορικών πολέμων ανέρχεται ήδη στο 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι 450 δισ. δολάρια ετησίως.