if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Με διάβημα στον Έλληνα πρέσβη απαντά η Μόσχα

Σεργκέι Λαβρόφ, Serghei Lavrov

Ο Σεργκέι Λαβρόφ

Διάβημα στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ζητώντας εξηγήσεις, σχετικά με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Σύμφωνα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει κατηγορίες στην Ουάσιγκτον ότι ενορχήστρωσε και εν τέλει πίεσε για την απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα.

Η διαρροή αυτή επιβεβαιώνει το βασικό σενάριο εργασίας, ότι δηλαδή η Μόσχα δεν επιθυμεί περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων και επιρρίπτει τις ευθύνες στον “ασφαλή” εχθρό, που είναι οι ΗΠΑ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν και στα media η είδηση της απέλασης των δυο και της απαγόρευσης εισόδου σε άλλους δύο υπαλλήλους της Ρώσικης Ομοσπονδίας διέρρευσε προ δύο ημερών, σύμφωνα με το Reuters η Αθήνα είχε ενημερώσει τη Μόσχα από τις 6 Ιουλίου.

Συνεπώς η μη-αντίδραση του Κρεμλίνου και οι συνεπακολούθως χαμηλοί τόνοι του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αποτέλεσαν σαφείς ενδείξεις διάθεσης υποβάθμισης του θέματος.

Παρά την ενόχληση που επισήμως δήλωσε η Μόσχα μετά την εισδοχή της πΓΔΜ στο NATO, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας βρίσκονταν εν γένει σε καλό επίπεδο, καθώς αμέσως μετά τη Συμφωνία
των Πρεσπών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε μεταβεί στη Ρωσία όπου συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα του πανεπιστημίου.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τόνους που διατήρησε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε από τα media και τις ήπιες αντιδράσεις του μηχανισμού, επιβεβαιώνουν το αρχικό σενάριο και πιστοποιούν ότι -τουλάχιστον προς ώρας- δεν εγείρεται λόγος ανησυχίας.

Το χρονικό των απελάσεων

Είχαμε προχωρήσει σε προειδοποιήσεις των ρωσικών αρχών για κάποιο χρονικό διάστημα για τις ενέργειες αυτών των τεσσάρων συγκεκριμένων διπλωματών και πολιτικών, και την Παρασκευή επισήμως τους δόθηκε ένα λογικό χρονικό περιθώριο λίγων ημερών για να αποχωρήσουν από τη χώρα, είπε η πηγή μιλώντας στο πρακτορείο.

Διευκρίνισε πως οι κατηγορίες αφορούν εμπλοκή σε διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και απόπειρες χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων.

Η Μόσχα είχε “απαντήσει” στις απελάσεις, όπως πράττει κατά πάγια τακτική, προαναγγέλοντας αναλογική αντίδραση, δια στόματος του Ρώσου βουλευτή Andrey Klimov και της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Andrei Klimov, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, στο RIA Novosti, η Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες.

Χωρίς μια τέτοια απάντηση, “η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των δικών της διπλωματών”, είπε ο Klimov.

Ο Klimov τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει θεωρήσει ποτέ την Ελλάδα ως σύμμαχο και εταίρο στην Ευρώπη. “Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό από μόνο του είναι αρκετό”, υποστήριξε, ρητορική που ωστόσο δεν συνάδει με αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει κρατήσει τις διμερείς σχέσεις σε απόσταση ασφαλείας από το περιστατικό με τους διπλωμάτες.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version