if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σκληρός συμβιβασμός για το προσφυγικό τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες

Τζουζέπε Κόντε

Λευκός καπνός βγήκε λίγο πριν ξημερώσει στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μετά από Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 12 ωρών και παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε θέσει νωρίτερα veto στην υιοθέτηση του κειμένου συμπερασμάτων.

Στις 5:30 τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ ανακοίνωσαν με αναρτήσειςτους στο Twitter ότι υπήρξε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με σημαντικές υποχωρήσεις και έντονο παρασκήνιο απέφυγαν ένα ναυάγιο που στιγμάτιζε την ΕΕ και θα ενίσχυε τις φυγόκεντρες τάσεις, το ζήτημα όμως της προσφυγικής κρίσης απέχει πολύ από τη λύση, καθώς τώρα ξεκινούν οι διεργασίες για τη μεταρρύθμιση της συμφωνίας των ποσοστώσεων η θάνατος της οποίας πιστοποιήθηκε και κλινικά στη Σύνοδο Κορυφής, όπου τελικά υιοθετήθηκε η διατύπωση “θα βοηθούνται οι χώρες εισόδου, όταν αυτές κατακλύζονται”, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα αποφασίσει σε δεύτερη φάση αν θα δημιουργήσει κέντρα κράτησης μεταναστών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατ επιλογή δημιουργία κέντρων φιλοξενία κλειστού τύπου (σσ κέντρα κράτησης) όπως αυτά που είχε δημιουργήσει η Ελλάδα το 2014 στην Αμυγδαλέζα και αλλού. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία κέντρων εξέτασης ασύλου σε τρίτες χώρες και την εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με χώρες μετανάστευσης για την επιστροφή των πολιτών τους που δεν μπορούν να αιτηθούν άσυλο. Στη συμφωνία υπάρχει ειδική πρόνοια για την αλληλεγγύη σε χώρες υποδοχής, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και των δαπανών για τη διαχείριση της κρίσης.
Τέλος, συμφωνία επιτεύχθηκε και για την αύξηση της χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.


Λίγο μετά την ανακοίνωση Τουσκ η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε καλό σημάδι τη συμφωνία για το ζήτημα της μετανάστευσης με τον Εμμάνουελ Μακρόν να σχολιάζει ότι «ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε».


Η Γερμανίδα καγκελάριος θα προσκομίσει τη συμφωνία στο Βερολίνο και την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του CSU, η οποία θα αποφασίσει αν τελικά θα τη δεχθεί ή θα την απορρίψει οδηγώντας σε κυβερνητική κρίση.

Στις τελευταίες δηλώσεις του πάντως ο Χοερστ Ζέεχοφερ, ο άνθρωπος που προκάλεσε την αναταραχή, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, αν και νωρίτερα είχε απειλήσει χρησιμοποιώντας αυτό το χαρτί.

Θετική ήταν η αντίδραση του ευρώ αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, καθώς η άρση του αδιεξόδου στο μεταναστευτικό αποτελεί θετική ένδειξη για την πορεία της Ευρώπης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το politico είχε νωρίτερα αποκαλύψει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Γερμανίας με την Ιταλία όπου το Βερολίνο προσέφερε ως αντάλλαγμα για συμφωνία στο μεταναστευτικό, στήριξη στον τραπεζικό τομέα.

Αυτού του δημοσιεύματος ακολούθησε εκδήλωση ενδιαφέροντος της Deutsche Bank για την αγορά ιταλικών ομολόγων

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version