if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

FT: Ο Τσίπρας θα σώσει τη Μέρκελ και την Ευρώπη με συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ως καταλύτη για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ παρουσιάζουν οι Financial Times τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε θέμα που αναφέρεται σε επικείμενη διμερή συμφωνία για επανεισδοχή μεταναστών, την οποία όμως τοποθετεί στο ευρύτερο πλαίσιο της εκ βάθρων μεταρρύθμισης των διαδικασιών ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Οι Financial Times παρουσιάζοντας αποσπάσματα από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, εστιάζουν στο μεταναστευτικό, ενόψει μάλιστα της Συνόδου Κορυφής και αναδεικνύοντας το νέο πλαίσιο ισορροπιών που διαμορφώνεται στην Ευρώπη.

Παράλληλα όμως, σκιαγραφούν το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, ως ευρωπαϊστή πολιτικού, που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος όταν το διακύβευμα είναι η Ευρώπη και η σταθερότητα, ενισχύοντας έτσι το πολιτικό του κεφάλαιο και συμβάλλοντας στην προσέλκυση επενδυτών, που ήταν άλλωστε ο σκοπός του ταξιδιού στο Λονδίνο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των FT:

Τα εσωτερικά προβλήματα (σσ της Άγκελα Μέρκελ), σε συνδυασμό με απειλές από τη νέα λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας για την απεμπόληση των κανόνων του Δουβλίνου, έχουν αποκαλύψει πολιτικές διαφορές που απειλούν τώρα το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν, της χωρίς διαβατήρια κίνησης στην Ευρώπη.

Ανεβάζοντας το διακύβευμα της αποτυχίας διαχείρισης της κρίσης, που υποκινείται πολιτικά αλλά έχει τη βάση της στο προσφυγικό, οι FT, ανάγουν την παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού σε κορυφαία κίνηση για την ενίσχυση της συνοχής της ΕΕ, στρατηγική στην οποία φαίνεται να επενδύει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα,

“ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής”.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του

“ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις ‘δευτερογενείς μετακινήσεις’ των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία”.

Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού:

“Η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα”.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα συνδέεται με το πάγιο αίτημα της Αθήνας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χωρισμού οικογενειών μεταναστών, καθώς κάποια από τα μέλη τους έχουν μείνει στην ελληνική επικράτεια ενώ άλλα έχουν βρεθεί στα βόρεια. Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας: σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

Με την Άγκελα Μέρκελ μεταξύ συμπληγάδων της ακροδεξιάς στο εσωτερικό και από την Ιταλία και της χώρες του Visegrad, η συμφωνία με την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας για το προσφυγικό δεν αποτελεί μόνο σανίδα σωτηρίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας ευρωπαϊκής συνεννόησης.

Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η σύνδεση της διμερούς συμφωνίας για το προσφυγικό με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των διαδικασιών ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, επί των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο, στη συνέντευξη του, για συναντίληψη με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής.

“Το (μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό”

προειδοποιεί.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version