Μηνύματα που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν άμεσα έλαβε η Ευρώπη από την αιματοβαμμένη τελετή εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, καθώς μπορεί η ΕΕ ως θεσμός να εξέφρασε τη διαφωνία της, ο κατάλογος των χωρών που τελικά παραβρέθηκαν όμως διηγείται μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
Μπορεί εκ πρώτης όψεως η ΕΕ να φάνηκε ενωμένη, αυτό όμως είναι άκρως παραπλανητικό, καθώς η Ουγγαρία και η Τσεχία μπλόκαραν κοινό ανακοινωθέν που να καταδικάζει τη βία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγκάζοντας τη Φεντερίκα Μογκερίνι να περιοριστεί στις εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης. Τα προβλήματα όμως της ΕΕ δεν τελειώνουν στην εσωτερική αντιπαράθεση, καθώς οκτώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων συγκαταλέγονται μεταξύ των 33 που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια.
Πρόκειται για σαφή δήλωση τη στιγμή μάλιστα που το διευθυντήριο και οι Βρυξέλλες επιχειρούν να στεγανοποιήσουν την ΕΕ προάγοντας τον Ευρωστρατό, την εμβάθυνση της οικονομικής και τραπεζικής ενοποίησης και ταυτόχρονα ανοίγουν τις πόρτες στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και πολλές από τις υποψήφιες προς ένταξη, δείχνουν όχι μόνο ότι τα συμφέροντα και οι εξαρτήσεις τους βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αλλά ότι ο βαθμός εξάρτησης είναι τέτοιος που δεν θα διστάσουν να υποσκάψουν την ΕΕ.
Η Αυστρία, η Σερβία, η Αλβανία, η πΓΔΜ, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ουκρανία έδωσαν το παρών στην τελετή, η οποία σημαδεύτηκε από το θάνατο 51 παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά, από ισραηλινά πυρά.
Η επίσημη διπλωματική εκπροσώπηση των χωρών αυτών σε μια τελετή υψηλού γεωπολιτικού συμβολισμού αποτελεί επίδειξη δύναμης του Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα ανοιχτά μέτωπα εκτείνονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τις εμπορικές συμφωνίες μέχρι τον Ευρωστρατό και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Η παρουσία όλων αυτών των χωρών της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων σε μια τελετή, επί της οποίας η ΕΕ έχει εκφράσει την κάθετη διαφωνία της, αποτελεί απόδειξη της αμερικανικής επιρροής στους κόλπους της Ένωσης και ένδειξη της προοπτικής ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διεύρυνσης.
Παράλληλα, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ με τη στρατηγική του, ενισχύει τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος θα είναι σίγουρα κερδισμένος από τη ρήξη στον άξονα ΕΕ-ΗΠΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι προσφάτως η Άγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν έχει να περιμένει από τις ΗΠΑ για τη διασφάλιση της αμυντικής της θωράκισης, αλλά καλείται να το κάνει πλέον μόνη της.
Ακολουθεί η λίστα με τα 32 κράτη που εκπροσωπήθηκαν στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας:
Αλβανία
Αγκόλα
Αυστρία
Καμερούν
Κονγκό
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Ακτή Ελεφαντοστού
Τσεχία
Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ
Αιθιοπία
Γεωργία
Γουατεμάλα
Ονδούρα
Ουγγαρία
Κένυα
Σκόπια
Βιρμανία
Νιγηρία
Παναμάς
Περού
Φιλιππίνες
Ρουμανία
Ρουάντα
Σερβία
Νότιο Σουδάν
Ταϊλάνδη
Ουκρανία
Βιετνάμ
Παραγουάη
Τανζανία
Ζάμπια