if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Νόμο για την ποινική ευθύνη τραπεζιτών προωθεί το FSB

Πακέτο κανονιστικών, θεσμικών και νομικών παρεμβάσεων προωθεί το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), με στόχο να καταστήσει και ποινικά υπεύθυνους τους τραπεζίτες για πράξεις, παραλήψεις και παραβάσεις τους, στον απόηχο σκανδάλων που υπολογίζεται ότι έχουν στοιχίσει πάνω από 320 δισ., οδηγώντας σε κατάρρευση τραπεζών και αναγκάζοντας πολλές φορές τους φορολογούμενους να πληρώσουν για τη διάσωσή τους.

Οι τράπεζες έχουν έρθει αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με τσουχτερά πρόστιμα για την εμπλοκή τους σε μεγάλα σκάνδαλα, όπως η χειραγώγηση του Libor ή παραγώγων, τα δομημένα προϊόντα και η χορήγηση δανείων με υπερβολικό ρίσκο. Σε επίπεδο προσώπων, ωστόσο, ελάχιστοι έχουν τιμωρηθεί.

Η δέσμη εργαλείων συμπληρώνει ένα σημαντικό στοιχείο του σχεδίου εργασίας του FSB που εντάσσεται στις δράσεις του 2015 σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου παραβίασης και για την προώθηση κινήτρων για την ορθή συμπεριφορά μέσω:

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο έλεγχος της παράνομης συμπεριφοράς απαιτεί πολύπλευρη προσέγγιση. Το FSB προτείνει μια εργαλειοθήκη 19 μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις και οι εποπτικές αρχές για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης σε τρεις γενικούς τομείς που εντόπισε η FSB ως μέρος παλαιότερων εργασιών της σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά,

Το σετ εργαλείων παρέχει ένα σύνολο επιλογών που βασίζονται στην κοινή εμπειρία και την ποικιλομορφία της προοπτικής των μελών του FSB στην αντιμετώπιση των παραπτωμάτων.

Βάζοντας στο στόχαστρο και τα πρόσωπα, που λαμβάνουν τις αποφάσεις, το FSB, επιδιώκει, όπως εξηγεί να στηρίξει την αλλαγή κουλτούρας στον χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς τα πρόστιμα, που πλήρωναν οι ίδιοι οι οργανισμοί, ήτοι οι μέτοχοί τους και για τα οποία ασφαλίζονταν, άφηναν ατιμώρητο το πρόσωπο και την παραβατική συμπεριφορά.

Αν και μετουσίωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας σε νόμους μπορεί να πάρει καιρό και να αλλοιωθεί αισθητά, μέχρι να πραγματωθεί, εν τούτοις δημιουργεί μια ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική, η οποία σε καιρούς πολιτικών ανακατατάξεων, όπως η περίοδος που διέρχεται τώρα η Ευρώπη, μπορεί να ξεπεράσει τις προσδοκίες και να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.

Το FSB έχει συντονιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των εθνικών οικονομικών αρχών και των διεθνών φορέων καθορισμού προτύπων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και προωθεί την εφαρμογή αποτελεσματικών ρυθμιστικών, εποπτικών και άλλων πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα για την ενίσχυση της σταθερότητας. Απαρτίζεται από τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε 24 χώρες και περιοχές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς ομίλους ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, καθώς και επιτροπές εμπειρογνωμόνων των κεντρικών τραπεζών.

Επικεφαλής του FSB είναι ο Μάρκ Κάρνει, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η έδρα του βρίσκεται στη Βασιλεία της Ελβετίας και εντάσσεται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ως ανεξάρτητη αρχή.

A Toolkit for Firms and Supervisors
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version