Νέες κινήσεις και δηλώσεις που προδίδουν έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και αποκαλύπτουν αδυναμία ή και απροθυμία του NATO, των ΗΠΑ και της ΕΕ να χαλιναγωγήσουν τη χαλιναγωγήσει, καθώς μετά τα προπαρασκευαστικά πλήγματα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατά στόχων του PKK, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε τη συνέχισε των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά Κούρδων στην πόλη Σιντζάρ, στο Βόρειο Ιράκ και στην Ταλί Ραφάατ στη Βόρεια Συρία.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοίνωσε την επανέναρξη των συζητήσεων για την αγορά του πυραυλικού συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ, επικρότησε την αλλαγή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι ΗΠΑ έθεσαν στο αρχείο τις ποινικές διώξεις κατά των σωματοφυλάκων του Ταγίπ Ερντογάν για τα επεισόδια κατά Κούρδων στην Ουάσιγκτον το 2017.
Το πυραυλικό σύστημα patriot αποτελεί κάτι αντίστοιχο, αλλά πιο περιορισμένων δυνατοτήτων από τους S-400, που συμφώνησε να αγοράσει από τη Ρωσία.
Η τουρκική επιθετικότητα απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς δεν περιορίζεται στη Συρία αλλά επεκτείνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και διαχέεται στο Αιγαίο.
Κάνοντας έναν απολογισμό της επιχείρησης στο Αφρίν, ο Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για την εξουδετέρωση 3747 τρομοκρατών, όπως χαρακτηρίζει η Τουρκία τους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG, οι οποίοι ωστόσο απολαμβάνουν της αποδοχής των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ, η οποία όμως δεν φάνηκε αρκετή για να τους προστατεύσει.
Ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του έστειλε μήνυμα ότι η Τουρκία θα κυνηγήσει τους Κούρδους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι
“σας είπα ότι τους εξολοθρεύαμε, η δουλειά δεν τελείωσε στο Αφρίν, το PKK πήγε στο Σιντζάρ, θα τους βρούμε κι εκεί”
Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έρχονται πριν τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα και ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εγκαλέσει ανοιχτά την Άγκυρα για την επέμβαση στο Αφριν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι θα προσκομίσει video που θα αποδεικνύει το έργο των δυνάμεών του.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “κλάδος ελαίας” στο Αφρίν, επιτεθεί κατά του NATO διαμαρτυρόμενος για τη μη παροχή υποστήριξης. Ο γενικός γραμματέας του NATO, εν συνεχεία, αναγνώρισε το δικαίωμα της Τουρκίας να προβεί στις επιχειρήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο εσωτερικό της.
Η Δαμασκός έχει επίσης καταδικάσει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας, ενώ ΟΗΕ και ΕΕ έχουν επίσης αντιταχθεί στην κατάληψη της Ανατολικής Γούτα από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Η ΕΕ έχει επιρρίψει ευθύνες τόσο για τις πράξεις του Άσαντ όσο και για το επιθετικό ξέσπασμα της Τουρκίας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία επιτυγχάνει με αυτό τον τρόπο την ανατροπή του status quo στην περιοχή και τον περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ και του NATO.