if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις τις δυνάμεις του Άσαντ στην Αφρίν

Προειδοποιητικά πυρά από το τουρκικό πυροβολικό δέχθηκαν οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι ειδικές δυνάμεις του Ιράν που εισήλθαν στον κουρδικό θύλακα στην περιφέρεια Αφρίν στη Συρία, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν, τουλάχιστον για την ώρα.

Την είδηση για την υποχώρηση των δυνάμεων που εισήλθαν στην περιοχή για να στηρίξουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες, YPG, ανακοίνωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι δυνάμεις αυτές υποχώρησαν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Αφρίν.

«Οι φιλοκυβερνητικές τρομοκρατικές ομάδες που επιχείρησαν να προωθηθούν στο Αφρίν υποχώρησαν σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη μετά τα προειδοποιητικά πυρά», ανέφερε το πρακτορείο.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Νωρίτερα η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η αυτοκινητοπομπή να μπαίνει στο Αφρίν, περνώντας από φυλάκιο ελέγχου των Κούρδων.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ., το τουρκικό πυροβολικό εκτόξευσε πυρά κατά του κονβόι των καθεστωτικών δυνάμεων, σταματώντας το έξω από το χωριό Ζιγιαρέχ, στο νότιο τμήμα του Αφρίν.

Η είσοδος των συγκεκριμένων δυνάμεων έρχεται μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ του καθεστώτος και των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), προκειμένου οι τελευταίες να αποφύγουν μια ολοκληρωτική κατάληψη του Αφρίν από την Τουρκία και τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι, μετά από συνομιλίες του με τους προέδρους Ρωσίας και Ιράν, Βλάντιμιρ Πούτιν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, είχε αποτρέψει την είσοδο των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο κουρδικό καντόνι.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι εάν μεν οι καθεστωτικές δυνάμεις πλήξουν τις κουρδικές YPG, η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν όμως τις προστατέψουν, «κανείς δεν θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και τον στρατό της».

Η Τουρκία επιχειρεί κατά των YPG από τον Ιανουάριο, καθώς τις θεωρεί παρακλάδι του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και άρα κίνδυνο για την ακεραιότητά της. Ωστόσο, οι YPG είναι ο «πυλώνας» των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της βασικής δύναμης με την οποία ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος συνεργάζεται στο έδαφος.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version