if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η γεωπολιτική του Nord Stream ΙΙ: Η Γερμανία γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ, πλησιάζει τη Ρωσία

Το ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου, Nordstream ΙΙ επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται στους σχεδιασμούς της Γερμανίας, για τους οποίους έχει εξασφαλίσει και το πράσινο φως από την Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα όμως το θέμα του Nord Stram II είναι αρκετά πιο πολύπλοκο καθώς εμπλέκονται ευθέως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με μείζον πρόβλημα τη διαμόρφωση απευθείας σχέσης του Βερολίνου με τη Μόσχα και την κάλυψη της αγοράς της Βόρειας Ευρώπης από ρωσικό αέριο, ενώ η Ουάσιγκτον θέλει να διατηρήσει ρόλο ρυθμιστή στις σχέσεις με τη Ρωσία και να προωθήσει αμερικανικό σχιστολιθικό LNG στην Ευρώπη.

Υπ αυτό το πρίσμα οι αντιδράσεις της Πολωνίας, που διαθέτει παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, λόγω NATO και τώρα περισσότερο λόγω της συνάφειας του Ντόναλντ Τραμπ με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας, εκλαμβάνονται ως προέκταση του αμερικανικού βραχίονα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η κατασκευή του Nord Stream II ανεξαρτητοποιεί την παροχή αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία και την ΕΕ, αποκλείοντας την Ουκρανία, η οποία αποτελεί αμερικανικό βραχίονα στην περιοχή και μέσω της οποίας περνούσε το ρώσικο αέριο. Η Ευρώπη βιώνοντας προβλήματα επάρκειας κατά την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία και μετά από αυτόν, αναζητά λύσεις που θα διασφαλίζουν τη διαρκή ροή και συνεπώς την ενεργειακή ανεξαρτησία της.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τη συμφωνία Γερμανίας και ΕΕ με τη Ρωσία πέρασαν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο στόχευε και ευρωπαϊκές εταιρίες που θα ενεργοποιούνταν για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του Nord Stream II, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΕΕ, η οποία απείλησε με αντίποινα σε περίπτωση που εφαρμοστούν τέτοιες κυρώσεις.

Τελικά ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν στον σχηματισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή των κυρώσεων ώστε να μην πληγούν ευρωπαϊκές εταιρίες, εξέλιξη που τελικά έβαλε στον πάγο τη διαδικασία εφαρμογής τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή η ενεργοποίησή τους.

Στην Ευρώπη, στην κατασκευή του αγωγού αντιδρούν πρωτίστως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που φοβούνται (όπως και η εκτός Ένωσης, Ουκρανία) ότι θα ενισχύσει όχι μόνο την ενεργειακή εξάρτηση της ηπείρου από τη Μόσχα, αλλά και την πολιτική επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή.

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι ο Nord Stream 2 δεν συνιστά απειλή για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, πυροδοτώντας έτσι μία δημόσια αντιπαράθεση με τον Πολωνό ομόλογό της, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον οποίο υποδέχθηκε στο Βερολίνο.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα. Πιστεύουμε πως πρόκειται πρωτίστως για οικονομικό project»

ανέφερε η κ. Μέρκελ, διατεινόμενη ότι η Γερμανία «τάσσεται υπέρ της ενεργειακής διαφοροποίησης και επιθυμεί να συμμετέχει η Ουκρανία στη μεταφορά αερίου, αλλά πιστεύει ότι ο Nord Stream δεν συνιστά απειλή στη διαφοροποίηση».

Ο Nord Stream 2 κάθε άλλο παρά βοηθά στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ε.Ε., υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μοραβιέτσκι. «

Πρόκειται για φυσικό αέριο από την ίδια πηγή, αλλά από διαφορετική διαδρομή»

είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Πολωνία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις για το σχεδιαζόμενο αγωγό.

Ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει από την πλευρά τους οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς ο αγωγός περνάει κοντά από τις ακτές τους.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version