if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Διπλωματικό αδιέξοδο παγώνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Παγωμένες, με αυξημένες πιθανότητες επ αόριστον αναβολής, είναι οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον διπλωματικό και βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί πολλαπλώς το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς αφενός δεν αποδέχεται τα δικαιώματα των Κυπρίων και αφετέρου η εμπλοκή της Ιταλίας και της Γαλλίας, λόγω της ENI αποτελεί ενδεδειγμένο τρόπο για την ενίσχυση της υπεραξίας του συγκεκριμένου χαρτιού. Η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω από τις ενέργειες των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον επιθυμεί να αποκαταστήσει πρώτη τις σχέσεις με την Άγκυρα, ώστε να διατηρήσει το ρόλο του ρυθμιστή στις σχέσεις με την Ευρώπη.

Το αδιέξοδο επιτείνεται από την προκαταρκτική συμφωνία της ΕΕ με το NATO, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, η Συμμαχία θα συνεχίσει να είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την προώθηση του Ευρωστρατού (PESCO). Αν και δεν τίθεται θέμα πολέμου με την Τουρκία, η συμφωνία αυτή υποσκάπτει τις αρμοδιότητες και την ισχύ που απορρέουν από την Κοινή Πολιτική Άμυνας και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική καθώς οι αποφάσεις εντάσσονται και στο πλαίσιο του NATO, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να είναι αιχμηρές προς τα μέλη του, εν προκειμένω την Τουρκία.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Την αναβάθμιση του ζητήματος επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου μετά την παρεμπόδιση του ερευνητικού μας πλοίου «δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, o κ. Ντεσκάλτσι υποστηρίζει ότι οι γεωτρήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 της Κύπρου διεξάγονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Συμπληρώνει δε πως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα.

Η τοποθέτηση του CEO της ιταλικής εταιρείας έρχεται την ώρα που το αδιέξοδο στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» να μετακινηθεί προς το οικόπεδο 3, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις.

Σήμερα το «Saipem 12000» θα κλείσει μία εβδομάδα κατά την οποία παραμένει σχεδόν ακινητοποιημένο στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση έως τις 22 Φεβρουαρίου.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version