• Τελευταία
  • Trending
  • All

Stress tests: Ρίσκο, LCR, cyber και NPL’s τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

31 Ιανουαρίου 2018 - Ενημερώθηκε: 2 Φεβρουαρίου 2018

Χάσετ: Έως έξι ενδομάδες θα διαρκέσει ο πόλεμος

15 Μαρτίου 2026

Deal Ιράν – Ινδίας: Στέλνει δύο LPG τάνκερ

15 Μαρτίου 2026

Νέες κωλοτούμπες pre-open Τραμπ: Μιλά για συμφωνία, ζητά πλοία

15 Μαρτίου 2026

Οι φωτιές από μπαταρίες λιθίου παραλύουν τα λιμάνια

15 Μαρτίου 2026
Έτσι μετά τη Βουλγαρία, Ρώσοι πράκτορες συνελήφθησαν και απελάθηκαν και στην Ιταλία.

Ιράν: Συνελήφθησαν 20 άτομα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

15 Μαρτίου 2026

Καζακστάν: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

15 Μαρτίου 2026

Κούβα: Απελευθερώθηκαν 14 πολιτικοί κρατούμενοι

15 Μαρτίου 2026

Ιράν: Επίθεση σε εργοστάσιο στο Ισφαχάν με τουλάχιστον 15 νεκρούς

15 Μαρτίου 2026

Τραμπ: “Θα βομβαρδίζουμε το Ιράν για πλάκα”

15 Μαρτίου 2026

Η AI θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενδιάμεσων εκλογών του 2026

15 Μαρτίου 2026
Weather Update

Καιρός: Λίγες βροχές σε Ιόνιο, ορεινά ηπειρωτικά και Κρήτη – Ισχυροί νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο

15 Μαρτίου 2026

Που μένουν οι υπερ-πλούσιοι σήμερα

15 Μαρτίου 2026

Vintage τεχνολογία δίνει λύσεις στον πόλεμο του Ιράν

15 Μαρτίου 2026

Jefferies: Υπερκέρδη 60 δισ. δολάρια για αμερικανικές πετρελαϊκές και άλλες πονάνε τρελά

15 Μαρτίου 2026

Ρεκόρ: 104,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτός εργατικού δυναμικού

15 Μαρτίου 2026

Beta Weekender: Αντιμέτωποι με την διάρκεια

14 Μαρτίου 2026
Ο Τραμπ προσπαθεί να σύρει και άλλες χώρες στο μέτωπο κατά του Ιράν

Ο Τραμπ προσπαθεί να σύρει και άλλες χώρες στο μέτωπο κατά του Ιράν

14 Μαρτίου 2026
Η οικονομική ατζέντα της εβδομάδας

Week ahead: Η ώρα των κεντρικών τραπεζών έφτασε – Η κρίση είναι παρούσα

14 Μαρτίου 2026

Δεν υπάρχει εναλλακτική στο Ορμούζ και τα τάνκερ!

14 Μαρτίου 2026

Οι πύραυλοι πλήττουν τη Wall Street! Οι αγορές φοβούνται

14 Μαρτίου 2026
ομόλογα

Το γεωπολιτικό ρίσκο χτυπάει τα κρατικά ομόλογα – Ανεβαίνουν οι αποδόσεις

14 Μαρτίου 2026
Πόλεμος στο Ιράν: Πλήγματα σε καίριες εγκασταστάσεις - Κλυδωνισμοί στον στενό κύκλο του Τραμπ

Πόλεμος στο Ιράν: Πλήγματα σε καίριες εγκασταστάσεις – Κλυδωνισμοί στον στενό κύκλο του Τραμπ

14 Μαρτίου 2026
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

Stress tests: Ρίσκο, LCR, cyber και NPL’s τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών

NewsRoomΑπόNewsRoom
31 Ιανουαρίου 2018 - Ενημερώθηκε: 2 Φεβρουαρίου 2018
Στις On the Radar, The Wire
Χρόνος ανάγνωσης1 min read
18 1
0
51
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Η διαχείριση του ρίσκου από τα NPL, το cybersecurity, καθώς και η προοπτική χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης της κερδοφορίας αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς πονοκεφάλους των Ελλήνων τραπεζιτών στα stress tests της EBA που μόλις ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς διαθέτουν υψηλούς δείκτες, ωστόσο “ιδρώνουν” στις ασκήσεις αντοχής σε βραχυχρόνια σοκ, λόγω περιορισμένης ρευστότητας, εξαρτήσεων από τον ELA και προβλέψεων χαμηλής μελλοντικής κερδοφορίας. Επίσης, οι τραπεζίτες αναζητούν τρόπους -ακόμα- για να πείσουν για την προοπτική ουσιώδους αύξησης των καταθέσεων τα προσεχή έτη καθώς και της επιτάχυνσης της μείωσης των κόκκινων δανείων, με παράλληλη ανάκαμψη της αγοράς real estate.

Παρά το σκληρό lobbying η ΕΒΑ επιβάλει σημαντικό haircut τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, καθώς επικρατεί το σενάριο πιέσεων στις τιμές λόγω της επιθετικότερης πολιτικής διαχείρισης κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών.

Σχετικάθέματα

Alpha Bank: Σύμβουλος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδούς

13 Μαρτίου 2026

Μάχες short και long στο ΧΑ, βραδινές μάχες στο αργό και μία ακόμα γκάφα με tweets

11 Μαρτίου 2026

Συνεργασία FinTHESIS – LAMDA Development για στεγαστικά δάνεια

10 Μαρτίου 2026

Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα και στο Liquidity Coverage Ratio (LCR), καθώς εκεί ο υπολογισμός του ρίσκου εγείρει με εσωτερικές διαδικασίες επιβαρύνεται από πρόσθετο “πέναλτι”, ως προς τη διαφορά αποτελέσματος που γεννά ο ενιαίος αλγόριθμος της SSM.

Η μεθοδολογία του stress test θα είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες πανευρωπαϊκά, στη βάση του στατικού ισολογισμού 2017, με κομβικά για τις ελληνικές τράπεζες τα σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων για την τριετία 2018 – 2020.

Με τις ανακοινώσεις για το βασικό και το δυσμενές σενάριο του πρώτου τεστ αντοχής μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, οι προβολείς για το επόμενο τρίμηνο πέφτουν στις τράπεζες. Το τεστ αντοχής θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να έχει βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τυχόν αναγκαίες κινήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο.

Ο μήνας Φεβρουάριος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς στα μέσα του μήνα οι τράπεζες πρέπει να είναι πλήρως έτοιμες με το “λογαριασμό” του IFRS 9. Πρόκειται για το νέο λογιστικό πρότυπο που ισχύει από 1ης /1/2018 και απαιτεί από τις τράπεζες να προχωρούν στο σχηματισμό προβλέψεων στη βάση των πιθανών μελλοντικών ζημιών και όχι των ζημιών που θα πραγματοποιηθούν.

Η παροχή των σχετικών στοιχείων από τις τράπεζες είναι κομβική για τη διαδικασία της αξιολόγησης κατά τα stress tests. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο SSM έχει απαιτήσει από τις τράπεζες να είναι σε θέση, στα μέσα Φεβρουαρίου, να υποβάλουν αξιόπιστα στοιχεία για τις επιπτώσεις του IFRS 9, βασισμένα όχι απλά στις εκτιμήσεις τους για το κόστος σε επιπλέον προβλέψεις, αλλά τεκμηριωμένα σε έκθεση εξωτερικών ελεγκτών.

Καθαρά σε επίπεδο νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κεφάλαια της τάξεως των περίπου 3,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα έχει καλυφθεί από εκδόσεις ομολογιακών δανείων και ενδεχομένως από την αλλαγή της στάθμισης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Παράλληλα, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ετοιμάσει νέα capital action plans με στόχευση στη μείωση του ρίσκου, την ενίσχυση της βραχυχρόνιας ρευστότητας και την ενίσχυση της απόδοσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου.

Τα σχέδια ενίσχυσης της κεφαλαιακής διάρθρωσης θα πρέπει να υποβληθούν στον SSM και στη DGComp το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Οι παραδοχές των stress tests

Ανάπτυξη 2,4% φέτος στη χώρα προβλέπει το βασικό σενάριο της EBA για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ το δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2018 και κατά 2,1% το 2019, και ανάπτυξη 0,2% το 2020.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2019 αναμένεται ανάπτυξη 2,5% και το 2020 2,4%.

Βάσει του ίδιου σεναρίου, η ανεργία θα μειωθεί στο 19,9% φέτος, στο 18,3% το 2019 και στο 16,6% το 2020. Στο δυσμενές σενάριο, αναμένεται ανεργία 20,6% το 2018, 20% το 2019 και 19,1% το 2020.

Επίσης, στο βασικό σενάριο προβλέπεται πληθωρισμός 0,9% φέτος, 1% το 2019 και 1,1% το 2020, ενώ στο δυσμενές αναμένεται μηδενικός πληθωρισμός το 2018, -1,1% το 2019 και -1,8% το 2020.

Οι τιμές των αστικών ακινήτων προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 0,5% το 2018 και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και κατά 1%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Υποχώρησε 7,3% το 2018, 6,7% το 2019 και 3,6% το 2020 αναμένεται βάσει του δυσμενούς σεναρίου.

Το βασικό σενάριο προβλέπει επίσης ετήσια αύξηση των τιμών των εμπορικών ακινήτων 0,3% κάθε χρόνο. Στο δυσμενές σενάριο αναμένεται μείωση των τιμών κατά 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Σχετικά

Tags: Alpha BankEBAEurobankstress testsΕθνική ΤράπεζαΤράπεζα Πειραιώς
Share20Tweet13Share4Send

Get real time update about this post categories directly on your device, subscribe now.

Απεγγραφή από τις ειδοποιήσεις
NewsRoom

NewsRoom

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Alpha Bank: Σύμβουλος για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδούς

13 Μαρτίου 2026
On the Radar

Μάχες short και long στο ΧΑ, βραδινές μάχες στο αργό και μία ακόμα γκάφα με tweets

11 Μαρτίου 2026
The Wire

Συνεργασία FinTHESIS – LAMDA Development για στεγαστικά δάνεια

10 Μαρτίου 2026
Επόμενο άρθρο

Ισπανοί hackers έκλεψαν ελληνική εταιρία και... συνελήφθησαν

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, έδωσε σήμα για αύξηση τον Μάρτιο

Μετάφραση

Διαφήμιση

Διαφήμιση

MostPopular

  • Νέες κωλοτούμπες pre-open Τραμπ: Μιλά για συμφωνία, ζητά πλοία

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
  • Που μένουν οι υπερ-πλούσιοι σήμερα

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
  • Vintage τεχνολογία δίνει λύσεις στον πόλεμο του Ιράν

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Ο Τραμπ προσπαθεί να σύρει και άλλες χώρες στο μέτωπο κατά του Ιράν

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • Ανεβάζει τον πήχη η Βρεττού – Τα KPI’s που πούλησε στους αναλυτές

    157 shares
    Share 63 Tweet 39

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πρόσφατα άρθρα

  • Χάσετ: Έως έξι ενδομάδες θα διαρκέσει ο πόλεμος
  • Deal Ιράν – Ινδίας: Στέλνει δύο LPG τάνκερ
  • Νέες κωλοτούμπες pre-open Τραμπ: Μιλά για συμφωνία, ζητά πλοία
  • Οι φωτιές από μπαταρίες λιθίου παραλύουν τα λιμάνια
  • Ιράν: Συνελήφθησαν 20 άτομα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr