Κινήσεις προσέγγισης Ελλάδας-Σερβίας και σε στρατιωτικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη, ακολουθώντας την αναβάθμιση των πολιτικών σχέσεων και της εδραίωσης του βαλκανικού σχηματισμού συνεργασίας.
Με γνώμονα το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται στην περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, συζητήθηκαν τα περιθώρια και οι τρόποι ανάπτυξης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, στους τομείς της ακαδημαϊκής, ατομικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, κατά τη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΔ, των δύο χωρών, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και στρατηγού Λιούμπισα Ντίκοβιτς, στην Αθήνα.
Ειδική μνεία έγινε στην πραγματοποίηση συνεκπαιδεύσεων μονάδων ειδικών δυνάμεων, στη συμμετοχή σε ασκήσεις στους τομείς πολιτικής προστασίας και χειρισμού κρίσεων, καθώς και στη διαδικασία πλήρους συμμετοχής της Σερβίας στον Σχηματισμό Μάχης “HELBROC”.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η συμμετοχή της Σερβίας στον περιφερειακό σχηματισμό HELBROC αποτελεί “παράκαμψη” του NATO και της Ρωσίας υπέρ της Ευρώπης, αφήνοντας αδιατάρακτη την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας που ακολουθεί πιστά η σερβική κυβέρνηση.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας συμφώνησε με την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του για την πραγματοποίηση άσκησης των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, επισκέφθηκε το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θ/Κ ‘’Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στον Ασπρόπυργο, όπου θα ενημερωθεί για την οργάνωση, λειτουργία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της.
Οι κινήσεις αυτές εδραιώνουν τη διαβαλκανική συνεργασία σε διακρατικό επίπεδο ανεξαρτήτως ευρύτερων σχηματισμών, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο σταθερότητας, ασφάλειας και διαλειτουργικότητας των χωρών της περιοχής, ικανό προοδευτικά, να συμβάλλει αποτελεσματικά σε σειρά ζητημάτων τα οποία χρήζουν ολιστικής αντιμετώπισης.
Παράλληλα, με την προοπτική δημιουργίας του Ευρωστρατού εκτός πλαισίων του NATO οι στρατιωτικές συνεργασίες χωρών της ΕΕ τόσο μεταξύ τους όσο και με υποψήφιες προς ένταξη χώρες λαμβάνονται υπόψη στη νέα αρχιτεκτονική, ισχυροποιώντας και εμπεδώνοντας το πλέγμα που οικοδομείται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.