Καρπούς φαίνεται ότι αποδίδει η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν για επαναπροσέγγιση με την Ευρώπη, καθώς όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt -προλειαίνοντας το έδαφος- η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προγραμματίζει συνάντηση κορυφής με την Τουρκία.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το επίκεντρο θα βρεθούν τα “κοινά συμφέροντα”, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει.
Η διαρροή και μόνο της συζήτησης για τον προγραμματισμό της Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας, αποτελεί σαφή κίνηση πολιτικής με στόχο να στείλει μήνυμα σταδιακής αλλαγής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια βήμα, βήμα διαδικασία προσέγγισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος σταθμός και δίαυλος επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ευρώπη ήταν η Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Γαλλία και έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου στη Γερμανία.
Αυτή την προοπτική βελτίωσης των σχέσεων και σταθεροποίησης του Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να υποσκάψει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Τουρκια, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, με προβοκάτσιες κατά της Ελλάδας και στήνοντας “παγίδες” στον Ταγίπ Ερντπγάν.
Η Die Welt σημειώνει ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία θέλουν να έλθουν και πάλι πιο κοντά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της, για τα τέλη Μαρτίου προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τότε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ως εκπρόσωπο της τρέχουσας βουλγαρικής προεδρίας της Ένωσης.
Παραμένει ανοιχτό το εάν η μίνι σύνοδος κορυφής θα γίνει στη Σόφια ή στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι, εκτός από τις διαφορές, να τονιστούν και τα κοινά συμφέροντα, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες. Τέτοια είναι: η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μεταναστευτική πολιτική, ενεργειακά θέματα και η ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Κατά τη συνάντηση, είναι πιθανό επίσης να δοθεί στην Τουρκία υπόσχεση για τη χορήγηση άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για προσφυγικές υποδομές στην Τουρκία. Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφής η χρηματοδότηση, καθώς και το ζήτημα του πόσο μεγάλη θα είναι η ανάγκη χρηματοδότησης.
Αρχικά, η γαλλική κυβέρνηση είχε προτείνει να επαναληφθεί εντός του 2018 το Leaders Meeting κατά τη συνάντηση των ηγετών των κρατών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Γι’ αυτό όμως προέκυψαν αντιρρήσεις, προεξαρχούσης της Γερμανίας. Μια τέτοια συνάντηση δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Αυστρίας, που θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία από την Αυστρία τον Ιούλιο. Η σχέση του Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελαρίου της Αυστρίας, με τον Τ. Ερντογάν θεωρείται εξαιρετικά τεταμένη.
Η νέα επιδιωκόμενη ημερομηνία έχει επιλεγεί συνειδητά: είναι λίγες εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά επικριτική, εάν η Τουρκία μέχρι τότε δεν απελευθερώσει κι άλλους κρατούμενους και δεν ψηφίσει μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου.
Συνάντηση των 28 ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία όμως, στο πλαίσιο επίσημης συνόδου κορυφής, δεν πρόκειται να λάβει χώρα τόσο σύντομα. Η τελευταία συνάντηση αυτού του τύπου έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2016 – 4 μήνες περίπου πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.